Lejáróban a nacionalizmus?

2020. október 2., péntek, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Az idei önkormányzati választások egyik legnagyobb meglepetése Sepsiszentgyörgyhöz köthető: arra valószínűleg senki sem számított, hogy az eddigi négy román tanácstagból mindössze egy liberális városatya marad, és hogy épp a leghangosabb, legismertebb, legrégebb tisztségben levő szociáldemokrata Rodica Pârvan esik ki a rostán. Ő maga nagyon zokon is vette ezt: habár a kampányban egy árva beszámolóval, terveinek ismertetésével sem erőltette meg magát, utólag azt írta: „kedves románok, éljetek úgy, ahogy választottatok!”

Mit is jelent ez? Kívülről nézve egyszerűen annyit, hogy a sepsiszentgyörgyi románok közül kevesebben érzik úgy (mint eddig), hogy az elmúlt korok üzenetét hordozó, avítt, sokszor túlfűtött magyarelleneségen kívül semmi mást fel nem mutató küldöttre van szükségük a helyi döntéshozásban, aki ráadásul a választókat hibáztatja saját bukásáért. A mesterségesen szított feszültség nélkül akarnak élni egy békés, fejlődő településen. Ezt a józanságot csak üdvözölni lehet, különösen azért, mert nem csupán egy helyen mutatkozott meg: Előpatakon harmadszor választanak polgármestert a 9 százalékos magyarság soraiból, de Szászrégenben, Szatmáron, Marosvásárhelyen is kellettek román szavazatok a magyar jelöltek sikeréhez. Abból, hogy Nagyszebenben, Temesváron és Bukarest első kerületében sem a többségi nemzet jelöltje nyerte meg a többség bizalmát, több politikai elemző is arra a következtetésre jutott, hogy – különösen az erdélyi – román választók 2020-ban kisebb mértékben vevők a nacionalizmusra, mint korábban, és az a párt jár jobban a parlamenti választásokon, amely képes ezt felfogni, alkalmazkodni, korszerűbb programot kínálni. Nekik legyen igazuk!

Érdemes ezt megfontolnia az RMDSZ-nek is, amely a kétségtelen sikerek mellett több fájdalmas kudarcot is kénytelen elkönyvelni. Brassó és Temes megyében a kilencvenes években még parlamenti képviselője is volt közösségünknek, most azonban Brassóban és Brassó megyében, Temesváron és Temes megyében is önkormányzati mandátum nélkül maradt a magyarság, s Kolozsváron és Kolozs megyében, Nagyváradon és Bihar megyében is arányainál kisebb képviselettel rendelkezik majd, s a lista nem teljes. Az ok nagyrészt ugyanaz: a helybeli magyarok egy része nem találta elég vonzónak az RMDSZ, illetve az EMSZ ajánlatát, és távol maradt, vagy a jobbnak tűnő más ajkú jelöltekre szavazott. Főként a fiatalok, akiket a jövő jobban érdekel a legdicsőbb múltnál is. A 35 éven aluliakat egyébként szinte sehol sem sikerült jól megszólítani, tehát ezen még dolgozni kell, de gyorsan: a parlamenti választások közelednek, márpedig a magyar szavazatok aránya szeptember 27-én nem érte el a bejutási küszöböt jelentő öt százalékot.

Van, aki szerint nem baj, ha megszűnik az etnikai alapú szavazás, és végre a hozzáértés, elkötelezettség fog számítani. Lehet, hogy ez lenne a normalitás, de még biztosan nem tartunk ott, sőt: a hat éve nagy bizakodással megválasztott szász államfő magyarellenességét, közösségi jogaink csorbításában mutatott igyekezetét csak az fogta vissza, hogy pártja és kormánya koalíciós partnert keres. De ez nem az az igazi béke, amiben mi, erdélyi választók reménykedünk...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-02: Közélet - Hecser László:

Együttműködésre ítélve Baróton

Új helyzet elé állította a pártokat a baróti helyhatósági választások eredménye. Az Erdélyi Magyar Szövetség örvendhet az általuk támogatott független Benedek-Huszár János polgármesterré választásának és ezáltal megnövekedett politikai súlyának, de tisztségviselői tisztában vannak azzal, hogy a leglényegesebb terveiket csak akkor vihetik sikerre, ha a testületben többségben levő RMDSZ is úgy akarja. Nem könnyű a nemrég még a városvezető személyét és tizenkét tanácstagot adó RMDSZ-nek sem: listájuk nyert, de jelöltjük alulmaradt, azaz ha azt akarják, hogy a kampány ideje alatt megígértek zöme megvalósuljon, akkor nem gáncsoskodhatnak csak azért, hogy a másik fél sikertelenségéből politikai tőkét kovácsoljanak. A helyi politikai életet meghatározók nyilatkozatai szerint nem is kívánnak felesleges csatározásba kezdeni, és készek közös erővel tenni Barót felemelkedése érdekében.
2020-10-02: Kármentő - Kuti János:

Választás után

Most, hogy megvoltak a helyhatósági választások, és mindenki nyert (leszámítva azokat, akik nem), reméljük, minden jobbra fordul, miután a románok többsége a baloldali párt után a jobboldaliakra szavazott. A magyarok az átlagnál kevesebben mentek el szavazni, mert ők úgy látszik a sült galambokban reménykednek, és nem piszkítják be kezüket a tintás pecsételővel.