Játék a választásokkal

2020. október 5., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Még javában tartott az önkormányzati választásokat követő bukaresti hullámverés, amikor egy független parlamenti képviselő törvénytervezetet nyújtott be a decemberi parlamenti választások elhalasztásáról. Adrian Dohotaru pénteken jelentette be kezdeményezését azt követően, hogy a szociáldemokraták már egy nappal korábban meglebegtették a voksolás időpontjának esetleges kitolását.

Dohotaru egyébként a Mentsétek meg Romániát Szövetség színeiben szerzett mandátumot, ám a pártból 2017-ben kilépett, és azóta magát baloldalinak nevezi. Friss törvénytervezete értelmében a parlamenti választásokat jövő tavasszal, március 14-én tartanák, miközben a kormány december 6-át jelölte meg a voksolás időpontjaként. A törvényt kezdeményező politikus most azért is rúghatott labdába, mert az alkotmánybíróság a napokban megállapította, nem sérti az alaptörvényt az a jogszabálytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját. Ez a tervezet egyelőre ugyan még nem lépett hatályba, de arra máris lehetőséget teremt, hogy a pártok saját érdekeik szerint játszadozni kezdjenek a választások időpontjával.

A populista megnyilvánulásoktól sem meghátráló szociáldemokrata pártelnök, Marcel Ciolacu ki is jelentette rögvest: ha az egészségügyi helyzet súlyosbodik, egy pillanatig sem fognak habozni, és ők bizony „az emberek életét” választják. Vagyis, mivel többséggel rendelkeznek a törvényhozásban, kitolják a választások időpontját. Nem mintha a hangzatos szólamokon túl oly nagyon érdekelné őket a lakosság egészségügyi állapota, főként abban bíznak, hogy időt nyerhetnek, s néhány százalékocskát. Másrészt Ciolacunak és csapatának mást kell mondania, mint a jobboldali vezetőknek, ugyanis mind Klaus Iohannis, mind Ludovic Orban a választások decemberi megtartása mellett kardoskodik. Az elnök úgy véli, értelmetlen és veszélyes lenne tavaszig várni a választásokkal, de ha csak a liberálisokon múlna, ők már holnap urnák elé hívnák a lakosságot, remélve, hogy megszabadulnak a szociáldemokrata többségtől.

A politikai ambíciók egyénenkénti meg- és átélése mellett a választások elnapolása valójában nem más, mint a bizonytalanság állandósulása. Járványügyileg a helyzet borítékolhatóan tavasszal sem lesz sokkal jobb, mint decemberben, s most már az is látható, hogy az önkormányzati választások a maguk módján elfogadhatóan zajlottak, nagyobb fertőzésveszéllyel inkább a kampány vagy az ünneplések során lehetett számolni. A meglévő társadalmi és egészségügyi bonyodalmakat viszont csak tovább tetézi a politikai bizonytalanság, mely a mostani forgatókönyv szerint akár még egy fél évig is elhúzódhat. Ráadásul növekvőben, kétezer fölött a vírusos fertőzöttek napi száma, de a gazdasági mutatók még ennél is aggasztóbbak – hétvégi adatok szerint az országban 481 ezer munkahely szűnt meg a koronavírus-járvány miatt! –, a fejlemények pedig arra utalnak, hogy a helyzet javulására aligha számíthatunk, annál inkább a káosz és a zűrzavar fokozódására.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-10-05: Közélet - Iochom István:

Leépítések a nadrággyárakban (Kézdivásárhely)

A világjárvány a készruhaipart sem kerülte el. Az esztelneki  RHM Pants bezárása után újabb rossz hírt kaptunk: ezúttal a többségi német tulajdonban levő kézdivásárhelyi New Fashion és Zarah Moden kényszerült arra, hogy megváljon negyvenkét alkalmazottjától (értesüléseink szerint a Secuiana Rt. 25 alkalmazottját bocsátotta el). Erről Bakk-Vitális Mária Kinga, a két nadrággyár vezérigazgatója sajtóközleményben adott hírt.
2020-10-05: A múlt hét - Kuti János:

Miért is nem szavaz a magyar?

Amikor megalakult szerre a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt, amelyek a választás szabadságával kampányoltak, akkor én is abban reménykedtem, hogy most már aztán minden magyarnak lesz, akire szavaznia. De úgy látszik, hogy akiknek addig nem, azoknak azután sem igen akaródzik választani menni. Csak azt nem tudom, hogy mit akarnak.