Ami összeköt, és ami szétválaszthat

2020. október 6., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Örvendezhetünk, hogy belátható időn belül, talán már jövőben felszállhatnak az első gépek a brassói repülőtérről, és Székelyföldhöz is közelebb kerül a világ, a remények szerint nem kell már Bukarestbe vagy Marosvásárhelyre cocókáznunk, hogy gyorsan eljussunk Budapestre vagy néhány óra alatt elérjünk az európai nagy és kisebb városokba.

Ugyanakkor tájaink is könnyebben megközelíthetővé válnak, és az új légikikötő elhozhatja a székelyföldi gazdaság, turizmus fellendülését is. Nem csoda hát, hogy Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy városvezetése teljes mellszélességgel kiállt a brassóiak kezdeményezése mellett, pénzzel is támogatták az építkezést, de főleg intenzív lobbival, s lassan, nagyon lassan kimozdulhatott a holtpontról a több évtizedes álom megvalósulása. Csakhogy úgy tűnik, mindennek számunkra nemcsak pozitív hozadéka van, megtörténhet, nagy árat kell majd fizetnünk eme új vívmányért.

A kampány hevében, az újabb és újabb eredmények bemutatása során az újraválasztásukat remélő elöljárók eljutottak a Brassó határában „rohamtempóban” épülő reptérhez is. Mindkét megye vezetői büszkén érveltek a gyümölcsöző regionális együttműködés mellett, hogy nemcsak a légikikötő, de a Brassó–Bákó autópálya is a térség könnyebb megközelítését szolgálja majd, és a brassóiak eme összefogás nagyszerű eredményeként emlegették a náluk felépülő regionális kórházat. Azt az intézményt, melynek tervét egy júliusi miniszteri rendelet nyomatékosította, és amely egy kalap alatt egészségügyi szempontból máris Brassóhoz csatolta Kovászna és Hargita megyét. Azóta sem halottunk arról, hogy az egységes Székelyföldért oly nagy hangon kardoskodó RMDSZ tiltakozott volna a többségében magyarok lakta térség egészségügyi szétdarabolása ellen, a miniszteri rendelet továbbra is érvényben, a háromszéki, Hargita megyei súlyos betegeket többé nem lehet Marosvásárhelyre, csak Brassóba szállítani, ahol bizony gyakran előfordul, hogy a betegen számonkérik a románnyelv-tudás hiányát. Ama vidombáki sajtótájékoztatón Tamás Sándor és Antal Árpád csak félszájjal jegyezte meg: továbbra is kiállnak a székely megyék Marosvásárhellyel való kapcsolatáért, de az is igaz, hogy Brassó közelsége a háromszékiek számára életmentő lehet, ezért a regionális kórház esetében nem zárják ki teljesen az együttműködés lehetőségét.

Nem tudni, hol, milyen alku született, de tény, hogy javában zajlik az ország burkolt regionális átalakítása, és minden ilyen intézményi átszervezés következménye, hogy megyénket alárendelik Brassónak. Lehet örvendezni a ragyogó regionális együttműködésnek, de szép lassan Sepsiszentgyörgy, Háromszék Brassó külvárosává válik, és nemcsak hogy egységes Székelyföldről hiába álmodozunk, de még a jelenlegi, nem túl rózsás helyzetünk is tovább romlik. Ünnepelhetjük az új repteret, lehet, közelebb hozza a nagyvilágot, de arra is ébredhetünk, hogy nem összekötővé, hanem szétválasztóvá válik.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-06: Emlékezet - Váry O. Péter:

Kopjafák a Vértanúk parkjában

Október 6-án, nemzeti gyásznapunkon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc véres megtorlására emlékezünk – Sepsiszentgyörgyön tizedszer immár méltó környezetben. Az aradi tizenhárom tiszteletére 2011-ben állított kopjafákat Balázs Antal a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti kis – ez idáig névtelen, de miért ne lehetne Vértanúk parkja a neve? – terecskén, azóta emlékező rendezvényeink ott zajlanak. Tavaly – mert a mikós diákok műsora olyannyira meghatotta – Balázs Antal azt ígérte: idénre még három kopjafával gazdagítja a Vértanúk parkját. És Anti bácsi olyan ember, aki ígéretét teljesíti.
2020-10-06: Közélet - Váry O. Péter:

Székelyföld-díj Szonda Szabolcsnak

Pénteken adták át a Székelyföld kulturális folyóirat évente kiosztásra kerülő díjait: Székelyföld-díjban részesült Halász Péter néprajzkutató és Szonda Szabolcs költő, műfordító, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője; a Székely Bicskarend Díjat a budapesti Száraz Miklós György érdemelte ki, míg a kötettel még nem rendelkező, ígéretes tehetségnek járó Szabó Gyula Emlékdíjat Ádám Szilamér író, kritikus kapta.