Az óriáspöfeteg

2020. október 8., csütörtök, Család

Nagy, akár emberfej nagyságú vagy nagyobb, gömbölyű, fehér ehető gomba. Termőtestének átmérője 10–25 cm, húsa fiatalon fehér, sajtszerű, aromás. Idővel barnul és puhul. Nyáron és ősszel terem főleg erdőszélen s réten. Más gombával aligha téveszthető össze, a többi pöfetegfaj sokkal kisebb.

  • Óriáspöfeteg Dálnokon. A szerző felvétele
    Óriáspöfeteg Dálnokon. A szerző felvétele

Több pöfetegféle régóta ismert ehető gombaként, de népszerűségük nálunk csak az utóbbi évtizedekben kezdett felfelé ívelni. Az óriáspöfeteget Carolus Clusius is megemlíti („Vngari Röffeteg”) és képet is közöl róla 1601-ben (XXVI. Genus, 85. tábla).

A mai kutatások középpontjába az e csoportba tartozó gombák közül az óriáspöfeteg (Calvatia gigantea) került, amelynek termesztésbe való bevonásával is kísérleteznek.

A méhészek körében korábban „méhdöglesztőként”, „méhszédítőként” volt ismert. Egyesek szerint a méhek a füstjétől elpusztulnak, mások szerint csak elszédülnek.

A gombavilág egyik óriása az óriáspöfeteg: átmérője elérheti az 50 cm-t is, tömege pedig a 10–20 kg-ot. Én magam a Vértesben – már évtizedek óta ismert óriáspöfeteg-termőhelyen – néhány éve teljesen ép, fiatal 5,1 kg-os példányt találtam. Dravecz Tibor néhai kedves gombásztársam tudatta, hogy Fejér megyében 9 kg-ot meghaladó példányokra is bukkantak már. Évekkel ezelőtt december 21-én is talált egy nagy, kb. 2 kg-os óriáspöfeteget még teljesen ép fehér burokban, de a belseje már enyhén érésnek indult.

Háromszéken találkoztam először több példányával is, de hírét egy felföldi (ráti, Szlovákia) adatközlőm nyomán igyekszem öregbíteni magam is, kinek egyik kedvence volt, s fényképet is mutatott róla még a fekete-fehér korszakból persze.

Elsősorban a pöfeteget (főképp az óriást meg a szürkét) használták s használják vágás esetén vérzéscsillapításra. Erről van mezőcsávási és magyarszováti adatunk is: Van otthon lófingporam. Miko megberetválkoztam s evágtam magam, odatettem az evágásra a megszárított lófing porát, s herejött hamar. (B. J.) Tudunk róla, hogy például Szilvásváradon állatoknak puffadásra megszárítva ezt is adták. Pora marhának orvosság a dunántúli Cserszegtomajon úgyszintén.

Csak egy példa arra, hogyan él vele a magyar népi konyha: A lófingot csak nemrég óta s kevesen szedik, eszik. Használható, ke hámozni, felszeletelni, sózni, tojásba mártva kisütni. (F. A., Várfalva)

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-08: Család - :

Gyermekeink

2020-10-08: Család - :

S akkor mi marad? (Környezetünk)

A vadon élő gerinces fajok populációi átlagosan kétharmaddal zsugorodtak világszerte 1970 óta – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentéséből, amely arra figyelmeztet: az ökoszisztémák károsítása fokozza a COVID-19-hez hasonló fertőző betegségek felbukkanásának kockázatát.