Mi, hol, mikor?

2020. október 8., csütörtök, Mi, hol, mikor?

 XI. Székelyföld Napok
Október 8. és 18. között tartják a XI. Székelyföld Napokat Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatai és kulturális intézményei szervezésében. A vírushelyzetre való tekintettel idén többnyire virtuális térbe költözik a rendezvénysorozat.

A Székelyföld Napok hivatalos Facebook-oldalán a következő Kovászna megyei programok lesznek megtekinthetők: ma 13 órától Zeng a lélek, zeng a szó – a Százlábú Néptáncegyüttes folklórműsora; 14.30-tól Jövőnk a jelenben: Vargyas, 1978 – a Román TV magyar adásának archív felvétele; 19 órától a Mácsafej Szelíd fohász című énekelt verses előadása; 20 órától Kaptár dokumentumfilm-szemle: az Indulóra hangzik már a szó, illetve a Gyuri című dokumentumfilmek bemutatása; 21 órától In memoriam Tamási Áron, 1976–79 – a Román TV magyar adásának archív felvétele. Pénteken: 16 órától Meszesek – Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember néprajzi dokumentumfilmje; 17 órától a 2020-as Csoma-tárlat megnyitó ünnepsége; 19 órától Kaptár dokumentumfilm-szemle: a Tündérország (Ferenc útja) című dokumentumfilm bemutatása; 20 órától az M Studio Kampf című mozgásszínházi előadása.

Sepsiszentgyörgyi előfizetőink figyelmébe!
Értesítjük Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedben lakó előfizetőinket, hogy betegség miatt átmenetileg akadozik a Háromszék kézbesítése, a lap azonban bármely újságosbódénál átvehető. Előfizetőink elnézését kérjük, megértését köszönjük.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Az új évad benti terekben folytatódik. Október 9-én, pénteken és 10-én, szombaton 19 órától Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében színpadra épített nézőtéren bemutató előadás: Amikor telihold ragyog a turkáló felett. Írta és rendezte: Radu Afrim. Javasolják, hogy aki teheti, online váltson jegyet a biletmaster.ro oldalon, jegyek kaphatók a központi jegyirodában is hétfőtől csütörtökig 9–16 óráig, pénteken 9–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával a helyszínen.
A POKOLSÁR EGYESÜLET SZÍNTÁRSULAT a kovásznai Művelődési Központban október 10-én, szombaton 19 órától bemutatja Molnár Ferenc A doktor úr című komédiáját. Az előadáson a távolságtartás és a maszk viselése kötelező. Helyfoglalás, jegyek elővételben a Városi Művelődési Ház jegypénztárában hétfőtől csütörtökig 8–15 óráig, pénteken 8–13 óráig. Telefonon: 0267 340 394, 076 267 4516.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16 órától Made in Italy (angol–olasz vígjáték), 17 órától Nagypapa hadművelet (amerikai vígjáték), 18.15-től magyar szinkronnal és 18.45-től román felirattal Mulan (amerikai családi kalandfilm, dráma), 20.45-től Amíg tart a nyár (ausztrál filmdráma), 21 órától Sajnáljuk, nem találtuk otthon (angol—francia–belga filmdráma). Telefon: 0787 526 102.

Tánc
ELMARADNAK AZ ELŐADÁSOK. A Háromszék Táncegyüttes Táncsétány című előadásai Sepsiszentgyörgyön a héten elmaradnak.

Könyvbemutató
KOLOZSVÁRI ALIAS B. KOVÁCS ANDRÁS két új verskötetét dedikálja ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a LibriM könyvesbolt (a Mikó-kollégium melletti könyvudvar) teraszán, rossz idő esetén pénteken vagy szombaton ugyanott és ugyanakkor. A kötetek címei: Üzenet a Styx partjáról (paródiákat és epigrammákat tartalmaz) és Szarvascsoda, avagy adjátok vissza a magyar verset a lírának. A bemutatón az egészségügyi helyzet sajátságos körülményeihez kell alkalmazkodni.

III. Miklósvári reneszánsz kastélynap
Október 10-én, szombaton Miklósváron a Kálnoky-kastélyban a következő programokkal várják a látogatókat:  11 órától hivatalos megnyitó; 12–14 óráig EduKastély játékok – Kastély Erdélyben (PONT Csoport); 12–16 óráig a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend középkori harcművészeti bemutatója; 12–17 óráig kézműves-tevékenységek, kincskeresés; 12–14 óráig pónilovas szekerezés; 16 órától Diana Jipa (hegedű) és Stefan Doniga (zongora) zenei előadása.

Őszi vásár
Sepsiszentgyörgyön a város főterén idén tizedik alkalommal rendezik meg az Őszi vásárt október 9. és 11. között. Állandó program: 11–20 óráig termény- és kézműves vásár. Pénteken a Kőszínpadon: 11–12.30 és 16–17.30 óráig a Kedves Zenekar vásártéri zenéje, 14–15 óráig az M Studio gólyalábas produkciója, 18.30–20 óráig István Ildikó és barátai vásártéri zenéje.

Kiállítás
A Kónya Ádám Művelődési Házban október 9-én, pénteken 17 órától dr. Péter Sándor magyartanár megnyitja a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész-szövetség tagjainak Szülőföldünk című közös tárlatát.

Tájfutás
A Zöld Nap Egyesület partnerségben a Wegener Pro Sanitate Alapítvánnyal táj(park)futást népszerűsítő versenyt szervez október 9-én, pénteken 17 órától Kézdivásárhelyen a Wegener parkban. A rendezvény célja a tájfutás népszerűsítése, a tájékozódási és a fizikai képesség növelése, a park fáinak megismertetése. A résztvevőknek térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell megkeresniük a parkban és a legrövidebb idő alatt célba érniük. A rendezvény programja: 16.30 órától regisztráció, 17–18 óráig verseny, 18 órakor eredményhirdetés. Részletek: zoldnap.info.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomot, ma Pákéban és Orbai­telken, pénteken Zabolán és Székelypetőfalván szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, üveghulladékot. 5 kg palackért és befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak.
TÁMOGATÁS KISNYUGDÍJASOKAK. A Nyugdíjasok Sugás Szervezetének vezetősége értesíti kisnyugdíjas tagjait (akik havi nyugdíja nem éri el az 1500 lejt), hogy jelentkezzenek Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban levő székhelyen a személyazonosságival és a szeptemberi nyugdíjszelvénnyel a támogatás átvételére. Ma 10–13 óráig tart nyitva az iroda. Telefon: 0267 318 160.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
ÜGYFÉLFOGADÁS. A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár ügyfélfogadási programja: nyugdíjügyekkel kapcsolatos dokumentumok fogadása hétfőtől szerdáig 8.30–14, pénteken 8.30–12.30 óráig; temetkezési segély igénylése és kiadása kedden és csütörtökön 8.30–14 óráig; kezelési jegyek igénylése és átvétele hétfőtől csütörtökig 8.30–13.30, pénteken 8.30–12 óráig.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téri Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 677
szavazógép
2020-10-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-10-08: Kultúra - Gazda József:

A Bencsik János-i rejtély

Az Erdélyi Művészeti Központ Bencsik ­János-kiállításán vagyok. Grafika és festészet… Töprengek a munkákon s egyben – mert alkalmat ad erre a kiállítás – a művészet értelmén. A miérteken, vagy a: Mi Miért-eken. Az össz­kép: csupa-csupa rejtelem. De hát nem „csupa-csupa rejtelem” az egyetemesség, a teremtett világ, annak minden darabja, vetülete? Mintha ezeket a rejtelmeket állítaná művészetének központjába Bencsik... József Attila Rejtelmek című versének indító sorai jutnak eszembe: „Rejtelmek, ha zengenek, / őrt állok, mint mesékbe’”.