Kovásznán az aradi vértanúkra emlékeztekNem futhatunk a sorsunk elől

2020. október 8., csütörtök, Közélet

A kedvezőtlen időjárás ellenére is több mint 150 kovásznai vett részt az aradi vértanúkra emlékező kedd délutáni rendezvényen, melyet a fürdővárosi RMDSZ szervezett. A belvárosi református templom kertjében elhangzott beszédekben a szónokok egyebek mellett fiataljaink szülőföldön  való megtartásáról beszéltek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Balogh Zoltán, az eseménynek helyet adó egyházközség lelkipásztora, a Kézdi-Orbai Egyházmegye esperese kiemelte: szükség van az egyensúlyra, a középsúly megtalálására, másképp nem kerülhető el közösségünk felmorzsolódása. Nem futhatunk a sorsunk elől, hangsúlyozta. Péter Arthur plébános a maga során kiemelte: a közömbös közösség megérdemli sorsát. Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor beszédében elmondta: „napra pontosan 171 évvel ezelőtt a magyar honvédsereg 13 katonai parancsnoka, egyazon napon és egyazon helyen állt a kivégzők előtt. Volt, aki külföldre szökhetett volna, másoknak kiegyezést ajánlottak árulás fejében, de mégsem volt semmi, ami meggyőzhette volna őket, és az életük végéig tartó megbélyegzést vállalták volna. Így történhetett meg az, hogy a mártírhalált választva kivégzésükkel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eltiprásának vértanúivá, szimbólumaivá váltak”. „Voltak, vannak s lesznek még, akik sohasem félnek. Lehajtom fejemet a hősök emléke előtt” – összegzett.

Kopacz Levente, a városi RMDSZ megbízott ügyvezetője a maga során kijelentette: „a 48-as hősök, az aradi 13-ak sem értettek mindenben egyet, de mindent megtettek a közös cél, a magyar szabadság kivívása érdekében. Nekünk, XXI. századi magyaroknak egyetlen esélyünk a fennmaradáshoz, ha követjük példájukat”. A kovásznai rendezvény a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult. A megemlékezésen fellépett a Csoma-líceum Diákszínpada, a református férfidalárda, s hagyomány szerint közreműködtek a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat tagjai.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 972
szavazógép
2020-10-08: Közélet - Hecser László:

Benedek-Huszár János: Barót nélkül nincs fejlett Erdővidék

Barót frissen megválasztott polgármestere, Benedek-Huszár János úgy véli, tíz évre lesz szükség, amíg a legalapvetőbb fejlesztések a városban és a falvakon megvalósulhatnak. Nem egyszerű az ehhez szükséges pénz előteremtése, de úgy látja, ha a pártok és a megyei tanács képes lesz együttműködni és szakmai partnerséget létrehozva cselekedni, nincs lehetetlen. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a strand működtetése, a bibarcfalvi fürdő felélesztése, a városközpont zöldebbé tétele és az Erdővidéken túli magyar közösségeket is szolgáló kulturális központ építése szerepel tervei közt. Hosszú távú elképzelések – az új polgármester nem egy mandátumra tervez.
2020-10-08: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kóros közömbösség

Alig értek véget az önkormányzati választások, máris újabb voksolásra készül a romániai társadalom: a kormány tervei szerint december 6-án választhatjuk meg azokat a képviselőket és szenátorokat, akik érdekeinket képviselik majd a parlamentben. Érthető hát, hogy javában zajlanak az előkészületek, a magyarság legnagyobb érdekvédelmi szervezete pedig itt, Háromszéken is rangsorolta a jelölteket.