Sok a súlyos állapotban lévő beteg

2020. október 8., csütörtök, Közélet

Három fertőzött kivételével, súlyos és nagyon súlyos állapotban vannak a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban ápolt, koronavírus miatt beutalt páciensek – derült ki az egészségügyi intézmény szerda déli összesítőjéből.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az intézményben kilenc fertőzésgyanús mellett 42 igazolt esetet látnak el, ebből 29-et a fertőző osztályon, köztük egy kilenc évnél fiatalabb gyermeket is. A Covid sebészeti osztályon 8 beteget ápolnak, intenzív terápiás ellátásra további öt páciens szorul, akik közül négy személy állapota kritikus, egy fertőzöttet pedig intubálni kellett.

Az utóbbi egy hétben 26, korábban koronavírussal diagnosztizált személy hagyta el a kórházat, ugyanakkor három, a vírushoz köthető elhalálozást -- 2 háromszéki és egy Brassó megyei páciens -- is jegyeztek. A kórház beszámolója szerint az ellátott fertőzöttek közt nincs tünetmentes. 

A prefektúra szerda déli összesítője szerint Háromszéken 44-re emelkedett a koronavírushoz köthető elhalálozások száma, miután újabb három halálesetet jegyeztek a megyében: 64 és 79 év közötti páciensekről van szó -- ketten felső-háromszékiek, egy pedig megyeszékhelyi --, mindannyian más társbetegségekben is szenvedtek. Mint írják, a járvány kezdete óta megyénkben 1355 igazolt esetről tudnak, 979-en meggyógyultak, az aktív esetek száma meghaladja a 330-at. Kórházi elkülönítésben 106-an tartózkodnak, további 318 fertőzés-gyanús személy pedig lakhelyi karanténban van, orvosi megfigyelés alatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-10-08: Világfigyelő - :

Kémiai Nobel-díj génszerkesztésért

A modern génszerkesztés két úttörője, Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus és Jennifer Doudna amerikai biokémikus kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tegnapi stockholmi bejelentése szerint. Az indoklás szerint a két tudós a DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 „genetikai olló” kifejlesztéséért részesül az elismerésben, amelyet előttük mindössze öt nő kapott meg. Ez az első alkalom, hogy egy tudományos Nobel-díjon kizárólag nők osztoznak.
2020-10-08: Belföld - :

Háromezernél több új eset

3130 új koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 óra alatt az országban, 30 191 teszt után; ezek bő egyharmadát, 11 565 tesztet saját kérésre végeztek el. Az új esetek közül 25 háromszéki (ahol a járvány kezdete óta 1380 fertőzést jegyeznek), 49 Hargita, 66 pedig Maros megyei.