Így javasolt használni az egészségügyi maszkot a hatékony védekezéshez /X/

2020. október 9., péntek, Magazin

Az egészségügyi maszk által biztosított hatékony védelem érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy mit csinálunk a maszk viselését megelőzően, a viselés közben, illetve utána. A bejegyzésben mindhárom eshetőség kapcsán elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A cikkben foglaltak gyakorlati alkalmazásával tehát jó esélyünk lehet elkerülni a koronavírus-fertőzést, egyúttal eredményesen megóvni a környezetünk egészségét.

Mit tegyünk még azelőtt, hogy az egészségügyi maszkot felvennénk?

A vírussal szembeni valóban eredményes védekezés jegyében már az is kulcsfontosságú, hogy még a maszk felvétele előtt is mindent rendben csináljunk. Kulcsfontosságú például, hogy alaposan mossunk kezet még azelőtt, hogy fel akarnánk venni magát a maszkot.

Vagyis dörzsöljük át alaposan a kézfejeinket akár vízzel, akár alkoholt is tartalmazó fertőtlenítővel. Csakis akkor nyúljunk tehát a maszkhoz, amikor ezt a fajta óvintézkedést megtettük. Viszont ilyenkor sem javasolt megérintenünk a maszk külső részét, hogy a felület épségét és sterilitását mindenképp meg tudjuk őrizni.

Amire az egészségügyi maszk viselése közben célszerű odafigyelni

Optimális esetben tehát minden lényeges tényezőre odafigyeltünk a maszk felvétele előtt, most pedig jöhetnek a gyakorlati tanácsok a maszk viselésére vonatkozóan. A legfontosabb, hogy a maszk mindig szorosan illeszkedjen a szájra, valamint az orrnyereghez.

A maszk és az arcunk között ne maradjanak tehát szabad felületek, mert a levegőben szálló apró méretű vírus ezeken a réseken könnyedén bejuthat. Ha a maszk kellőképpen illeszkedik az archoz, akkor mindez nem történhet meg.

Ezenfelül arra érdemes még mindenképp odafigyelni, hogy a maszk elülső felületét ne érintsük meg és ne tapogassuk, amíg rajtunk van. Kerüljük tehát az arcunk érintését, amennyire csak lehet. Hogyha pedig azt tapasztaljuk, hogy a maszk nyirkossá válik, akkor mindenképp cseréljük le.

Mit tegyünk az egészségügyi maszk viselését követően?

Akad néhány fontos gyakorlati tanács azt követően is, hogy a maszkot úgymond levettük az arcunkról. Az egyik ilyen az alapos kézmosás, természetesen vízzel vagy a megfelelő minőségű kézmosó segítségével.

Amennyiben egyszer használatos maszkot viseltünk, akkor semmiképp ne vegyük már fel ismét. Ehelyett a maszkot tegyük egy fedett szemetesbe. Hogyha többször használható maszkot viseltünk, akkor az újbóli használatot megelőzően néhány dologra mindenképp szükség lesz.

Az első a fertőtlenítő főzés annak érdekében, hogy a maszk felületéről minden nemkívánatos baktérium és vírus távozzon. Amikor ez kész, akkor várjuk meg a száradást, és a maszk máris újfent használható lesz.

Figyeljünk persze oda az újbóli használat közben is minden lényeges tanácsra annak érdekében, hogy eredményesen el tudjuk kerülni a koronavírus-fertőzést. (x)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-09: Belföld - :

Egyre magasabb a fertőzöttség

3186 új koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 óra alatt Romániában, 29282 teszt elvégzése után, így a járvány kezdete óta összesen 148 886-ra emelkedett a fertőzöttek száma.
2020-10-10: Belföld - :

Meredeken emelkedik a járványgörbe

Egyik napról a másikra nagyot ugrott az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma Romániában: október 10-én 3517 esetet jelentettek (331-gyel többet az előző napinál), 29 284 teszt elvégzése után.