Székely Nemzeti TanácsŐrtűzgyújtásra buzdítanak

2020. október 13., kedd, Közélet

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a szeptember végén megválasztott székelyföldi önkormányzati képviselőket, hogy álljanak az október végi őrtűzgyújtási mozgalom élére.

Izsák Balázs SZNT-elnök felhívásában emlékeztetett arra, hogy október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak: a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről.

Az SZNT elnöke felhívta Székelyföld önkormányzati vezetőinek figyelmét arra, hogy az a közhatalom, amellyel a román közigazgatási jog felruházza őket, ma még a legmagasabb szintje a területi önrendelkezésnek, minden székelyföldi önkormányzati tisztségviselő erkölcsi kötelessége azonban, hogy a ma elismert közhatalom bővítésén munkálkodjon. Úgy vélte: a választott vezetők október 25-én azzal jelezhetik, hogy a területi önrendelkezés kérdésében kiállnak az őket megválasztó közösség mellett, hogy részt vesznek az őrtűzgyújtás szervezésében. „Kérjük őket, álljanak az őrtűzmozgalom élére, biztosítsanak helyszínt, szervezzenek kulturális programot, hiszen a fent elmondottak alapján ez az ünnepük is” – olvasható a felhívásban.

Izsák Balázs arra is figyelmeztetett, egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le. „Legyen október 25-e egy mozgósító esemény a polgári kezdeményezés sikeréhez. Kapjon ezen a napon többszörös visszhangot közös jelmondatunk: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” – áll Izsák Balázs SZNT-elnök felhívásában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4345
szavazógép
2020-10-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Szigorítások ideje

Különös érzés volt Sepsiszentgyörgy főterén sétálni vasárnap délután: ragyogó napsütés, frissen sült kürtőskalács illata, aranyló méz, formás és ízletes sajtok, elegáns kézműves ékszerek és megannyi más csábító portéka az Őszi vásárra érkezett árusok standjain – csak az arcokat eltakaró maszkok emlékeztettek arra, hogy tavasztól bizony más világban élünk, ahol új formát keres mindaz, ami addig természetesnek számított: egy kedves mosoly, baráti kézfogás, felszabadult nevetés.
2020-10-13: Közélet - Váry O. Péter:

A káosz struktúrája – profétikus kihívás (Megnyílt a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé)

Tavaly novemberben, amikor a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét (G6) meghirdették a szervezők, nem tudhatták, mennyire profétikus az immár a nemzetközi grafika térképére is felkerült rendezvény hívószava: a káosz struktúrája.