Tájékozatlanság az étrend-kiegészítők körül

2020. október 15., csütörtök, Család

A fiatalok 23,6 százaléka tévesen a gyógyszerek csoportjába sorolja az étrend-kiegészítőket, ráadásul nagy köztük azok aránya, akik ki is próbálják ezeket.

  • Fotó: napidoktor.hu
    Fotó: napidoktor.hu

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Magyarországon végzett, 18–30 éves korosztályra vonatkozó kutatása szerint a válaszadók 66,2 százaléka szedett már valamilyen étrend-kiegészítőt: a 18–22 éves korosztály 56,6 százaléka, a 23–26 év közöttiek 64,4 százaléka, míg a 27–30 éves korcsoport 74,4 százaléka. A felmérés szerint az étrend-kiegészítők a nők körében (73 százalék) népszerűbbek, mint a férfiaknál (58,2 százalék).

A fiatalok leggyakrabban azért vásárolnak étrend-kiegészítőt, mert azok koncentrált formában tartalmazzák a hatóanyagokat, de az egészségük megőrzése is fontos motiváció számukra. A válaszadók 46,8 százaléka szerint az is meghatározó szempont, hogy az étrend-kiegészítőket nem szükséges orvossal felíratni.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke aggasztónak nevezte, hogy a fiatalok egy része nem tesz különbséget étrend-kiegészítők és gyógyszerek között. Mivel az étrend-kiegészítők az uniós szabályozás következtében nem esnek át bevizsgáláson, a fogyasztók nagyobb valószínűséggel találkozhatnak ezek közt hamisított szerekkel, a rossz tapasztalatok pedig nem csak a jogszerűen forgalmazott étrend-kiegészítőkbe, de a gyógyszerekbe vetett bizalmat is megingathatják – fogalmazott.

Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke szerint a felmérés rámutatott, hogy a fiatalok továbbra sem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az étrend-kiegészítőkről, ugyanis a válaszadók csupán 22,4 százaléka ismerte fel, hogy ezek nem csak természetes hatóanyagot tartalmaznak, 28,6 százalékuk pedig tévesen úgy gondolja, hogy betegséget megelőző vagy gyógyító hatással rendelkeznek. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 830
szavazógép
2020-10-15: Család - Nagy B. Sándor:

Csaba testvér: szeressük családtagjainkat

„Az a szent, aki környezetét, szeretteit, családját szentté teszi” – jelentette ki Maximilian Kolbe-t, a családok védőszentjét idézve Böjte Csaba ferences szerzetes legutóbbi sepsiszentgyörgyi igehirdetésén. Csaba testvér a Medjugorjei Imacsoport meghívására érkezett városunkba, ahol október elsején tartott szentmisét a Szent József-templomban. Az imacsoport ez alkalomból gyűjtést is szervezett a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek, ugyanakkor megkezdték az imaláncot a családfagyógyulásért.
2020-10-15: Család - :

Gyermekeink