Közel tizenkétezer új eset három nap alatt

2020. október 18., vasárnap, Belföld

Összesen 11898 új koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában az elmúlt hétvégén: pénteken volt a legmagasabb a frissen azonosított esetek száma (4026), szombaton már több nyolcvannal kevesebbet 3952-öt, vasárnap pedig 3920 újonnan azonosított megbetegedést jelentettek. A vasárnapi esetszámok kapcsán ugyanakkor aggasztó, hogy szombathoz képest egyharmaddal kevesebb (19507) teszt nyomán jegyezték az említett új megbetegedési szintet. Szombaton egyébként 31767, pénteken pedig 30325 tesztet végeztek országszerte. Háromszéken a három nap alatt növekvő tendenciát mutatott az újonnan felfedezett fertőzöttek száma: pénteken 33, szombaton 39 új esetet azonosítottak, míg vasárnap ez a szám elérte már az 50-et, összesen tehát 172-vel nőtt. Ezzel a megye meghaladta a 14 napra, ezer lakosra számolt 1,5-ös új esetszámi küszöbértéket.

Az elmúlt hétvégén a kór halálos áldozatainak száma is számottevően nőtt, pénteken volt a legmagasabb 75, szombaton 63-an, vasárnap pedig 60-an hunytak el a koronavírusos fertőzés miatt. Ezzel 5872-re nőtt a járvány kirobbanása óta jegyzett halálos áldozatok száma. A járvány kezdette óta jegyzett igazoltan fertőzöttek száma is újabb küszöbértéket lépett át meghaladta meg a 180 ezret vasárnap, (megyénkben 1706-ot tartanak nyilván). A gyógyultak száma országosan megközelíti a 131 ezret. A legutóbbi hatósági jelentés szerint kórházban 9.984 beteget ápolnak, közülük 749-at az intenzív osztályon (pénteken 726-an voltak súlyos állapotban, szombaton 745-en). Meghaladja a húszezret azon igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma, aki otthoni elkülönítésben tartózkodnak, 9583-an pedig intézményi elkülönítésben.

A központi jelentésekben most is szerepel a megyék az elmúlt 14 napra szóló, ezer lakosra kivetített fertőzöttségi szintje. Vasárnap a főváros mellett már húsz megyében volt magasabb ez a mutató az 1,5-ös küszöbértéknél, ami az újabb korlátozások bevezetését teszi indokolttá. Bukarestben ugyanakkor az érték átlépte a hármas szintet, Fehér és Vâlcea megyék pedig vészesen megközelítik, bár a járvány kezdete óta regisztrált össze esetszám szempontjából nem állnak az élen. A fővárosban mindhárom nap meghaladta a hétszázat az újonnan azonosított esetek száma. Háromszéken a mutató a legutóbbi összesítő alapján 1,68 volt, Hargita megye ennél sokkal súlyosabba helyzet 2,34 a mutató, Brassó megye pedig 1,86. A Barcaságban egyébként vasárnap a napi esetszám megközelítette a 250-et, ezzel Bukarest után a második legmagasabb volt, kétszáz fölötti értéket ezen kívül csak Dolj megyében jegyeztek.

Továbbra is magas a hatósági büntetések száma is: három nap alatt több mint 32 ezer bírságot róttak ki járványügyi kihágás miatt róttak ki bírságot a csendőrök, illetve rendőrök.

Arafat: a hatóságok kerülik a konfliktust

A hatóságok párbeszéddel próbálják rávenni a vírustagadó, vagy fegyelmezetlen embereket a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartására, kerülik a konfliktust, mert „senki sem szeretne gumibotozó csendőröket látni” – jelentette ki egy televíziós interjúban Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára. A Hotnews.ro portál szombati beszámolója szerint az országos operatív törzs illetékese borúlátóan nyilatkozott a kórházakra nehezedő egyre nagyobb nyomásról. Arafat úgy értékelte, hogy a román egészségügyi rendszer – mind a befogadó kapacitás, mind a személyzet leterheltsége szempontjából „elvesztette a Covid-19 elleni harcot”. „El fogunk jutni oda, hogy a fertőzötteket már nem tudjuk a Covid-kórházakba vinni. Ezért a többi kórházban is meg kell szervezni az útvonalakat a fertőzöttek fogadására, el kell különíteni számukra helyeket az intenzív osztályon” – magyarázta az államtitkár. Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa arról számolt be: péntek este egy válságos állapotban mentővel érkező koronavírusos páciens már csak úgy jutott lélegeztető géphez, hogy pont akkor halt meg egy betegük az intenzív osztályon. A Mediafax hírügynökség által idézett főorvos azt mondta: kollégáival attól rettegnek, hogy hamarosan nekik kell majd eldönteniük, melyik páciensük haljon meg, és melyikük maradjon életben. Raed Arafat belügyi államtitkár szombaton aztán cáfolta azon kijelentését, hogy „elvesztettük a COVID-19 elleni harcot”. Az ügyben pontosított a stratégiai törzs is. A közzétettek szerint a sajtó torzította Raed Arafatnak a Digi24 televízióban péntek este elhangzott kijelentését. Mint írták a belügyi államtitkár nem a koronavírus elleni országos küzdelemről, hanem egy fertőzött fetești-i orvosnő elvesztéséről beszélt, aki egy hónapig harcolt a betegséggel, és közzétették Arafat teljes nyilatkozatának átiratát. Az ügyben megszólalt a belügyi államtitkár is, kijelentve: tőle soha nem fogja senki azt hallani, hogy a román hatóságok elveszítették a járvány elleni küzdelmet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2075
szavazógép
2020-10-18: Sport - Miska Brigitta:

Háromgólos sepsiszentgyörgyi győzelem Jászvásár vendégeként (Labdarúgás, 1. Liga)

A bajnoki szünet után kiváló eredménnyel folytatta a román első osztályt a Sepsi OSK, amely szombaton már az első félidőben háromgólos előnyre tett szert kihasználva a jászvásári csapatot sújtó sérülés- és fertőzéshullámot, végül pedig 4–1 arányban diadalmaskodott. A háromszéki együttes zsinórban harmadik győzelmének köszönhetően felzárkózott az élmezőnyhöz a rangsorban.
2020-10-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Időlegesen bezárt tanintézmények

Angyaloson, Árkoson, Kálnokon és Nagypatakon az óvoda és az iskola is zárva van, ezeken a településeken virtuális térben zajlik az oktatás a következő héten – derült ki a megyei tanfelügyelőség pénteki összesítőjéből.