Óvoda is épül az Őrkőn

2020. október 19., hétfő, Közélet

Többe kerülnek a Sepsiszentgyörgy halmozottan hátrányos övezeteibe tervezett beruházások, mint ahogy azt eredetileg gondolták, ezért módosítani kellett a terveket, az Őrkő negyedet átszelő utat például később, más forrásokból fogják megépíteni – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől, aki a GAL Sepsi helyi akciócsoport elnöke is.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Arról a hétmillió eurós óriáspályázatról van szó, amely az Őrkő, a Csíki negyed és a szépmezői lakótelep hátrányos helyzetén, helyesebben az ott lakók életminőségén és kilátásain kíván javítani, sokféle programmal. Ezek között több oktatási, egészségügyi és szociális jellegű tevékenység is szerepel (a gyermekfoglalkoztatásoktól a felnőttképzésig), amelyeket a gyulafehérvári Caritas segélyszervezet fog össze, emellett pedig néhány fontos beruházás. Ezekre eredetileg 4,5 millió eurót szántak, ám a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése után kiderült, hogy ez a keretösszeg mindenre nem elég, ezért lesz, amit az önkormányzat saját költségvetéséből vagy más forrásokból fog majd fedezni. Az Őrkő víz- és szennyvízvezetékének kiépítése például átkerült a Regionális Operatív Programba, és az utat – amelynek 800 métere volt belefoglalva az eredeti tervbe – csak azután lehet majd megépíteni.

Amit 2023 végéig már be is kell üzemelni, azok Tóth-Birtan Csaba közlése szerint a következők: az Őrkőn egy óvoda, egy multifunkcionális központ és 50 szociális lakás (előbbire már pályázott az önkormányzat, utóbbiakra novemberben írnak ki újabb pályázatot), a Csíki negyedben egy közösségi ház (ezt egy üresen álló földszinti üzlethelyiségben rendezik be), Szépmezőn pedig szintén egy közösségi ház, amihez a jelenlegi óvodát alakítják át, az ottani kisgyermekek ugyanis új óvodát kapnak. Az építkezés nem rögtön kezdődik meg, jelenleg a pályázatok „feltöltése” zajlik, ez még az ügyintézési munkálatok része.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2020-10-19: A múlt hét - Kuti János:

Kire kötelező, kire nem

Raed Arafatra állítólag csak ráfogták, hogy azt mondta: „A harcot a COVID-19-cel elveszítettük…” Most azt állítja, hogy ő ilyent soha nem mondana. (Még ha úgy lenne, akkor sem?)
2020-10-19: Közélet - Bokor Gábor:

Hamarosan átadják a sportbázist (Kovászna)

Befejezték Kovásznán a városközponti sétány (köznyelven: Dózsa park) alsó felén található sportbázis teljes körű felújítását. A tervek szerint a városháza október 22-én veszi át a kivitelezőtől a létesítményt. Ezt követően kezdi meg működését a sokak által várt sportpálya – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől, – hacsak a világjárvány miatt nem rendelnek el újabb szigorításokat, és nem lépnek érvénybe teljes tiltást hozó rendelkezések, de mindenképp be fognak tartani minden járványügyi szabályozást – fűzte hozzá az elöljáró. A 760 ezer lejbe kerülő beruházás költségeit saját bevételeiből biztosította a városháza. A sportolási lehetőségek bővülése mellett a modern bázis a városközpont összképét is javítja.