Öt faluban is vörös forgatókönyv van érvényben

2020. október 19., hétfő, Közélet

A megyei vészhelyzeti bizottság mai döntése értelmében Sepsiszentgyörgy mellett további öt háromszéki településen lép érvénybe holnaptól a járványügyi vörös forgatókönyv, miután a koronavírus-fertőzöttségi arány meghaladta a három ezreléket. A kormányhivatal közlése szerint Angyaloson, Árkoson, Bodokon, Málnáson, valamint Nagypatakon további szigorító intézkedéseket vezetnek be.

  • Holnaptól szigorítások lépnek életbe Málnáson is. Albert Levente felvétele
    Holnaptól szigorítások lépnek életbe Málnáson is. Albert Levente felvétele

Akárcsak Sepsiszentgyörgy esetében, az említett településeken is kötelezővé válik a maszkviselés minden ötödik életévét betöltött személy számára, a szabadban és a zárt terekben egyaránt. A nyilvános (nyitott vagy zárt) helyek működtetőinek kötelességük jól látható helyen tájékoztató anyagokat elhelyezni a maszkviselés kötelezettségére vonatkozóan. Akárcsak a megyeszékhely esetében, az öt településen 14 napra vörös forgatókönyvre térnek át a tanintézetek, az oktatás kizárólag online zajlik. Az egyházi szertartások (misék, istentiszteletek imák) továbbra is engedélyezettek a templomok, kápolnák belsejében, valamint a szabadban az egészségügyi és belügyi szaktárca által közös rendeletben megszabott egészségbiztonsági előírásainak betartásával. Egyházi zarándoklatokon, búcsúkon ugyanakkor csak a helyi lakosok vehetnek részt, más településekről érkezők nem.

A vészhelyzeti bizottság döntésének értelmében semmilyen magánrendezvény (esküvő, keresztelő, ünnepségek, fogadások stb.) nem engedélyezett mától, legyen szó szabadtériről vagy zárt térben (kávézók, vendéglők, termek, rendezvénysátrak) tervezettről. A vendéglátóegységekben (vendéglők, éttermek) tilos a zárt térben történő vendégfogadás. A szállásadók (szállodák, panziók) esetében a vendéglők, kávézók, bárok csak a szállóvendégeket fogadhatják. A teraszok továbbra is üzemelhetnek a távolságtartás szabályainak betartásával, illetve további korlátozásokkal – így egy asztalnál legtöbb hat személy ülhet, ha nem egy háztartásból valók. Bezárnak ugyanakkor a szórakozóhelyek, a játéktermek, a játszóházak, a mozik, színházak, előadótermek, múzeumok és az edzőtermek. Tilos bármely sporttevékenység, amelyen több mint tíz, nem egy háztartásban élő személy vesz részt.

A rendelkezések korlátozzák a találkozásokat is: közterületen legtöbb hat – nem egy családból származó – személy közlekedhet csoportban a szabadban, és tilos ennél nagyobb számban összeverődni az utcán.

A közintézményeknek, hatóságoknak, gazdasági egységeknek kötelességük biztosítani mind az alkalmazottjaik, mind ügyfeleik számára a kötelező járványügyi szűrést, valamint a kézfertőtlenítés lehetőségét. A közintézmények és a gazdasági, kereskedelmi egységek kötelesek felmérni, milyen mértékben tudnak távmunkára átállni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy alkalmazottjaik legalább két váltásban dolgozzanak, és a két csoport tagjai ne találkozzanak egymással.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2020-10-19: Belföld - :

Kevés beteg a megyében, sok a megyeszékhelyen

Az elmúlt 24 órában 2466 fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma így 182 854-re emelkedett – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Bár országos viszonylatban a legkevesebb új megbetegedést Kovászna megyében regisztrálták (2 személy), az elmúlt 14 napban igazolt új koronavírusos esetek száma ezer lakosra vetítve Sepsiszentgyörgyön is meghaladta a 3-as küszöböt.
2020-10-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás