Mi, hol, mikor?

2020. október 20., kedd, Mi, hol, mikor?

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk.

Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a meg­adott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellen­őrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető.

Háromszék

Könyvbemutató
KOLOZSVÁRI ALIAS B. KOVÁCS ANDRÁS két új verseskönyvének – Szarvascsoda, avagy adjátok vissza a magyar verset a lírának; Üzenet a Styx partjáról – elmaradt bemutatóját ma 17 órától tartják meg a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvesboltban (Gróf Mikó Imre utca, a kollégium mellett). Az érdeklődők könyvajándékban részesülnek.
TAMÁS DÉNES rétyi író, esszéista Rémegyszerű versek című kötetét szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban mutatják be. Beszélgetőtárs: Szonda Szabolcs.

Hitvilág
JÓZSEF ATTILA-EST. Október 23-án, pénteken 19 órától ismét látható a Ti jók vagytok mindannyian! című, József Attila verseiből összeállított zenés műsor Sepsiszentgyörgyön a vártemplom új közösségi házában. Fellép: Kolcsár József, Dénes Előd, Dénes Dorottya és Hajdú Loránd. A belépés díjtalan, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrálni kell a 0787 509 880-as telefonszámon.

Kiállítás
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ BARÓTON. Ma 18 órától a magyar festészet napja (október 18.) alkalmából online közvetített kiállításmegnyitót tartanak a baróti Erdővidék Múzeuma közösségi oldalán. A Bodosi Dániel baróti festőművész munkáiból rendezett kiállítást a művész lánya, Darvas Anna Mária nyitja meg. A járványügyi megszorítások miatt munkanapokon 9–15 óráig egyénileg vagy legtöbb ötszemélyes csoportokban várják a látogatókat Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termébe.
JOANNES KÁJONI 390 – SZABADTÉRI VÁNDORKIÁLLÍTÁS. A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A szabadtéri vándorkiállítás, melyhez minden korosztályt megszólító animáció is tartozik, november 5-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgy főterén.

Megjelent
A Székelyföld folyóirat októberi lapszámában versek olvashatók Báthori Csabától, Fehér Imolától, Fellinger Károlytól, Ferencz Imrétől, Nyilas Attilától, Szabó Dáriótól, Tomos Hajnaltól, Vasas Tamástól. Prózát közöl Murányi Sándor Olivér, Patak Márta, Száraz Miklós György, Vári Attila, Zsidó Ferenc. A Tanulmány rovatban Kabdebó Lóránt közöl elemzést Kinde Annamária poétikájáról. A csángó kultúrával foglalkozó Kelet Népe rovatban a csángók hitéletéről Veres Stelian ír Idegen nyelven gyóntat papunk, idegen nyelven prédikál címmel. A Történelem rovatban Kolumbán-Antal József 1166 – Bizánc támadása Erdély ellen? című írása olvasható. Az oral history anyagokkal foglalkozó Ujjlenyomat rovatban Dimény János első világháborús visszaemlékezéseit teszi közzé dr. Nagy Lajos. A könyvszemlében Payer Imre Várady Szabolcs De mennyire című könyvéről ír kritikát, Fekete J. József pedig Balázs Attila Magyarfauszt; Bánki Éva Összetört idő; Bödőcs Tibor Meg se kínáltak; Háy János Kik vagytok ti? című könyveiről készít körképet. Ádám Szilamér Fehér Boldizsár Vak majom című könyvéről értekezik, Biró Mónika Anita Nagy Lóránt A nyakleves antológiája című kötetéről, Máriás József Cseke Gábor újabb köteteiről, Lőrinczi Dénes pedig az El a hontalanságba… Az 1916-os román betörés az unitárius egyházi forrásokban című kötetről ír. A lapszám végén megtalálható a Székelyföld Barátom a(z)…okostelóm? című diákpályázata, melynek beadási határideje október vége. Honlap: szekelyfoldfolyoirat.ro.

Röviden
ELMARADNAK a hétre meghirdetett színházi, bábszínházi és moziprogramok.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 10–13 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Szentivánlaborfalván.
ÚTLEZÁRÁS. Sepsiszentgyörgyön felújítási munkálatok miatt három hétig lezárják a Puskás Tivadar utcát a Dália utcától kezdődően a Málik József utcáig.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomot, ma Kézdiszentkereszten és Bélafalván, szerdán Kézdiszentléleken szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, üveghulladékot. 5 kg palackért és befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak.
ÁRAMSZÜNET. Javítási munkálatok miatt ma 9–14 óráig szünetel az áramszolgáltatás Málnásfürdőn az oxigéngyár környékén.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában a heti program: hétfőn és pénteken 18 órától társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak.
MÉRÉSEK. Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt, a Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet méretni, illetve EKG-t is készítenek.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet. A teljes diszkréció garantált.
PÁLYÁZATÍRÓ MŰHELY. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület október 29-én és november 12-én pályázatíró műhelyt szervez a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház képzéstermében (Sajtó utca 4. szám). Az interaktív képzés két alkalomból álló műhelymunkát feltételez: 14 bemutató, 7 téma, 4 műhelygyakorlat és 4 egyéni feladat. Részletek: galsepsi.ro/hirek/ujabb-palyazatiro-muhely-indul.
SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL. A 2019/2020-as program meghosszabbított leadási határideje október 30-a. Részletek a 0266 244 450-es telefonszámon vagy a szulofoldonmagyarul.ro honlapon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2020-10-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-10-20: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet