Székelyföld autonómiájának napja

2020. október 21., szerda, Közélet

A koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, de mégis megtartják Székelyföld autonómiájának napját – jelentette be tegnap Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

  • Fotó: RMDSZ
    Fotó: RMDSZ

Lapunkhoz is eljuttatott közleményében közölte: szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok. Arra kérte a helyi szervezőket, hogy vegyék figyelembe a hatályos korlátozó intézkedéseket.

„Ilyen körülmények között kérjük egyrészt azon települések lakóit, ahol nem lehet gyülekezni, hogy otthonaikban emlékezzenek meg Székelyföld autonómiájának napjáról, az ablakokba kihelyezett gyertyákkal, a székely zászló kitűzésével, vagy akinek erre lehetősége van, egy lármafa, egy máglya meggyújtásával a saját udvarában vagy kertjében, vagy esetleg egyházi vagy közbirtokossági magánterületen” – közölte az SZNT elnöke.

Izsák Balázs ugyanakkor hangsúlyozza: semmilyen korlátozó intézkedés nem tiltja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezésének aláírását, valamint az erre buzdító közösségi oldalak népszerűsítését. És semmi, de semmi nem tiltja, hogy közösen imádkozzunk Székelyföld autonómiájáért. „Az eseményt megelőző napokban el fogjuk juttatni a szervezőknek Székelyföld autonómia napjának kiáltványát, és arra kérünk mindenkit, hogy ahol lehetséges összegyűlni, ott olvassák azt fel” – zárul a közlemény.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-10-21: Máról holnapra - Mózes László:

Prefektusok mulasztása

Noha a hatóságok már a múlt héten tényként közölték a fertőzöttségi mutató növekedését, a vörös forgatókönyv életbe léptetése mégis váratlanul érte Sepsiszentgyörgy, illetve néhány környékbeli falu lakosságát. A megyei vészhelyzeti bizottság hétfő délelőtt közölte a szigorításokat, illetve a telefonos Ro-Alert rendszer is arról tájékoztatott, hogy meghaladta a hármat az ezer lakosra eső fertőzöttek száma.
2020-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Befuccsolt a központosított eszközbeszerzés (Táblagépek, laptopok, kamerák)

Eddig egyetlen táblagép, laptop, kamera sem érkezett meg abból az eszközcsomagból, amit megyénknek meg kellett volna kapnia a különböző országos pályázatok révén, s bár előbb háromezer, később kétszer annyi igénylést nyújtottak be az iskolák táblagépekre, legtöbb esetben válasz sem érkezett a központi adattártól. A helyi önkormányzatok, civil szervezetek kivételével senki nem segített az iskoláknak, ki hogy tudja, helyben oldja meg, miként vonja be a különböző korosztályú diákokat az online oktatásba – erősítette meg lapunk érdeklődésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő.