Vörös lett Dálnok és Kommandó is

2020. október 21., szerda, Közélet

Megnőtt a megbetegedések száma az előző 14 napban és meghaladta a három ezreléket a koronavírus-fertőzöttségi arány Dálnokon és Kommandón, így a megyei vészhelyzeti bizottság keddi határozata szerint október 21-től a járvány leküzdését célzó vörös forgatókönyv lép érvénybe mindkét településen. A megszorító intézkedések jegyzékét honlapján tette közé a kormánybiztosi hivatal.

  • Mától Dálnokon is szigorú szabályok mellett zajlik az élet
    Mától Dálnokon is szigorú szabályok mellett zajlik az élet

A legfontosabb döntés a kötelező maszkviselés, az érintett településeken gyakorlatilag ez mindenhol érvényes az öt évesnél idősebbek számára, zárt és nyílt közterületen egyaránt, illetve a tanintézmények bezárása: az oktatás a következő két hétben virtuális térben zajlik majd. Az istentiszteletek, misék a járványügyi szabályok betartása mellett megtarthatók a templomokban vagy azok külterületén, ám zarándoklatokon vagy búcsúkon csak a helyi lakosok részvétele engedélyezett. Magánrendezvényeket, azaz esküvőket, keresztelőket ezeken a településeken sem lehet tartani és korlátozzák a vendéglők, bárók, kávézók működését is, hiszen belső tereikben nem szolgálhatják ki a vendégeket, a szállásadók – panziók, szállodák – keretében működő kávézók, vendéglők csupán a szállóvendégeknek szolgálhatnak fel italt, ennivalót. Teraszokon azonban továbbra is engedélyezett a vendégek ellátása szigorú feltételek mellett: két méteres távolságtartás, egy asztalnál legtöbb hat személy foglalhat helyet, amennyiben nem egyazon család tagjai. Felfüggesztik a bárok, játéktermek, diszkók, sporttermek tevékenységét is, és nem engedélyezett az előadások szerevezése sem, sporttevékenységek szabadban legtöbb tíz fő részvételével tarthatók.

A vészhelyzeti bizottság határozata korlátozza a köztéri csoportosulásokat: legtöbb hat – nem egy családból származó – személy közlekedhet csoportban a szabadban.

A közintézményeknek, kereskedelmi egységeknek, munkáltatóknak egyaránt kötelezővé teszik a járványügyi szűrés megszervezését, a kézfertőtlenítés biztosítását ügyfeleik és munkatársaik számára egyaránt, ugyanakkor javasolják, hogy ahol megoldható, térjenek át távmunkára. Amennyiben ez nem kivitelezhető, a hatóságok a munkaidő felosztását javasolják, hogy ezáltal is elkerülhető legyen a tömegek kialakulása a közszállításban vagy a munkavégzési helyszíneken.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2429
szavazógép
2020-10-21: Jegyzet - Fekete Réka:

Irtsuk a lélekölő víruspánikot

Elképesztő jelenségről számoltak be minap kolozsvári barátaink. Tízéves kisfiuk éjjel felriad és azt kérdezi: anya, én meghalok? Egy ideje villanyfénynél alszik, nyugtalan, nappal is furákat kérdez, nem érzi magát biztonságban.
2020-10-21: Belföld - :

Közel 5000 új fertőzött

Az elmúlt 24 órában 4848 fertőzést igazoltak, ez a legnagyobb esetszám a járvány kezdete óta. A nyilvántartott fertőzöttek száma 191 102-re emelkedett – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Eddig összesen 137 835-en gyógyultak meg, de az aktív fertőzöttek száma 47 202-re nőtt. Háromszéken a tegnap óta 37 új fertőzést igazoltak, Hargita megyében 97-et, Maros megyében pedig 234-et.