Eskütétel a megyei önkormányzatnál

2020. október 23., péntek, Közélet

Tegnap délben tartotta alakuló ülését Kovászna Megye Tanácsa. A járványhelyzet miatt zártkörű, szabadtéri rendezvényen tette le az esküt az önkormányzat elnöke, illetve azon tanácstagok, akiknek mandátumát igazolták. A megyei képviselő-testület alelnökeiről, valamint a bizottságok tagjairól péntek délelőtti ülésén dönt a szeptember végi választásokon mandátumot nyert testület.

  • Tamás Sándor leteszi az elnöki esküt. Fotó: Kelemen Lehel
    Tamás Sándor leteszi az elnöki esküt. Fotó: Kelemen Lehel

A mintegy félórás ülés kezdetén üdvözölte a megjelenteket Iulian-Constantin Todor kormánymegbízott, aki helyetteseivel együtt – Cosmin Boricean és Sergiu Mitroi – vett részt az eseményen. Az alakuló ülést a rangidős tanácstag, Calinic Sabin vezette, az eskütételnél pedig két legifjabb megválasztott társa, Oláh István és Jakab István Barna segédkezett.

A negyedik mandátumát kezdő önkormányzati vezető, Tamás Sándor rövid felszólalásában a következő esztendők célkitűzései közt említette Háromszék egészségügyi rendszerének fejlesztését, mint mondta, javítani kívánnak a megye kórházainak felszereltségén és az intézményben uralkodó hangulaton is. Emellett fontosnak tartja jó összeköttetést teremteni a vidombáki reptérrel, illetve elindítani a Brassó–Kézdivásárhely–Bákó autópálya építését, a megyei úthálózat fejlesztését.

A tervek közt említette továbbá a szociális háló bővítését, a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, a zöld mozgalom beindítását és a térségi hulladékgazdálkodás megerősítését. Mint fogalmazott, az előző időszakban a fenntartható fejlődés alapjait tették le Háromszéken, a következő időszak legnagyobb kihívása pedig székely identitásunk megőrzése érdekében az, hogy Székelyföld kulturális és gazdasági erőtérként működjék.

Az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón a megyei tanács elnöke elmondta, az új testületben az RMDSZ-nek 22 képviselője van, az Erdélyi Magyar Szövetségnek, valamint a Nemzeti Liberális Pártnak három-három, míg a Szociáldemokrata Pártnak kettő. Elhangzott az is, a póttagok mandátumának igazolásához előbb meg kellett alakulnia az új képviselő-testületnek. Mivel elfogadta az elnöki mandátumot, Tamás Sándor helyére a pótlistán következő tanácstag, Gál Károly mandátumának igazolását kérték.

Időközben Benkő Erika jelezte, folytatja munkáját a parlamentben, és csütörtökön le is mondott a szeptemberben elnyert tisztségéről, így helyette Tóth Zoltán mandátumának igazolását is igénylik a törvényszéktől.

Újságírói kérdésre válaszolva Tamás Sándor kifejtette, az újonnan megalakult megyei tanács péntek délelőtti ülésén dönt az alelnökökről, akiknek személyéről a Háromszéki Képviselők Tanácsa határoz. Rámutatott, a jelenlegi helyzet miatt a 97 fős testületet nem lehetett összehívni, de mindenkivel felvette a kapcsolatot és ismertette az alelnöki tisztségre általa a következő mandátumra javasoltak – Henning László, illetve Jakab Barna – nevét. Az előterjesztésről két napon át lehetett szavazni, öten nem válaszoltak megkeresésére, hárman nem kívántak élni szavazati jogukkal, tízen ellenezték a jelölteket, 79-en pedig támogatták – sorolta. A korábbi alelnököt, Grüman Róbertet a pénteki ülésen a külügyi bizottság elnöki tisztségére javasolja – jegyezte meg Tamás Sándor, s kérdésre válaszolva elmondta azt is, mivel a képviselő-testület tagja, Grüman tagja marad az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-10-23: Közélet - Nagy D. István:

Meg van kötve kezük, lábuk (Bajban a vendéglősök)

Általános a tanácstalanság, elkeseredettség és felháborodás a sepsiszentgyörgyi vendéglősök köré­ben, amiért ismét kénytelenek lezárni egységeik belső tereit. Úgy látják, elsősorban nem a vendéglátó ágazat okolható a koronavírus-járvány újbóli fellángolásáért, ezért túl drasztikusnak tartják az intézkedéseket. Legtöbbjük sötétnek látja az eljövendő heteket, a teraszokat, kerthelyiségeket megpróbálják minél tovább nyitva tartani, átalakítani, hogy a hidegebb időszakban is üzemeljenek, illetve az étel házhoz szállítását is folytatják, ám megtörténhet, hogy ez nem lesz elegendő a fennmaradáshoz.
2020-10-23: Jegyzet - Kuti János:

Állítsuk vagy ne állítsuk? (Kármentő)

E sorok elolvasása után lehet, hogy sok kedves olvasóm elkedvetlenedik, sőt, a bátrabbak közül kerülnek olyanok is, akik billentyűzetet ragadnak és megköveznek, ugyanis be kell vallanom, hogy én bizony az óraátállítás híve vagyok, annak dacára, hogy állítólag Európa lakosságának nyolcvan százaléka ellenzi.