Szóvá tesszükNa, ezt aztán pont így tessék megírni!

2020. október 23., péntek, Jegyzet
Farcádi Botond

Különös elképzelése lehet a tájékoztatásról, a sajtó működéséről, média és politikum kapcsolatáról Máthé Péter Józsefnek, aki az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben szállt versenybe Dálnok polgármesteri tisztségéért, ám végül alulmaradt az RMDSZ-es Marti Istvánnal szemben.

Az Erdélyi Magyar Szövetség tegnap sajtótájékoztatóra hívta a háromszéki média képviselőit, ahol afféle bevezető (?), köszöntő (?), iránymutató (?) gyanánt Máthé Péter József megkérdezte a Sláger Rádió, a Székely Hírmondó és a Háromszék újságíróitól, hogy az, amit mondani fog, ugyanúgy fog-e megjelenni, vagy menjen más újsághoz.

A magunk részéről köszöntük szépen a megelőlegezett bizalmat.

Az alapvető tiszteletadást elmulasztó, faragatlan, a sajtóban megjelenő tartalmat ellenőrizni kívánó, az újságírót afféle mikrofonállványnak tekintő, a kommunista diktatúrára jellemző reflexeit levetkőzni képtelen, fennhéjázó, arrogáns stílusban kommunikáló politikus és társai figyelmébe ajánljuk, hogy azért talán mégsem árt, ha az általuk elmondottakat szerkesztve, időnként akár a mondatoknak értelmet adva közöljük. Ellenkező esetben olyan és hasonló mondatokkal lennénk kénytelenek fárasztani olvasóinkat és elriasztani potenciális szavazóikat, mint a következő, amely ugyancsak az EMSZ-nél hangzott el kampányzáró eseményükön: „tanácsosi létemmel a fiatalokat szeretném támogatni és előrevinni abban, hogy minél sikeresebben és gyöngyöző kapcsolatot tudjunk kiállapítani a fiatalokkal.”

És nem, nem azért nem írjuk le az ilyen és hasonló mondatokat, és azt, hogy kitől hangzott el eme „gyöngyszem”, mert félünk, le vagyunk fizetve, nem tudjuk a munkánkat becsülettel végezni, hanem éppen ellenkezőleg: a lakosság pontos tájékoztatását szem előtt tartva jóhiszeműen viszonyulunk az üzenetét a nyilvánossághoz a sajtó révén eljuttatni kívánó közéleti személyiségekhez, igyekszünk kiszűrni mondandójuk lényegét. Olyankor is, amikor nekik ezt nem sikerül megfogalmazniuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-10-23: Jegyzet - Kuti János:

Állítsuk vagy ne állítsuk? (Kármentő)

E sorok elolvasása után lehet, hogy sok kedves olvasóm elkedvetlenedik, sőt, a bátrabbak közül kerülnek olyanok is, akik billentyűzetet ragadnak és megköveznek, ugyanis be kell vallanom, hogy én bizony az óraátállítás híve vagyok, annak dacára, hogy állítólag Európa lakosságának nyolcvan százaléka ellenzi.
2020-10-23: Közélet - Fekete Réka:

Havonta ezerötszáz tesztet végeznek (PCR laboratórium a megyei kórházban)

A Dr Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház PCR laboratóriumában folyó munkáról tegnap számoltak be online tájékoztató formájában a labor munkatársai. Elmondták, semmilyen körülmények között nem kerülhet sor hamis eredmény kimutatására, ilyen csak a mintavétel során bekövetkezett hiba miatt fordulhat elő, de ez szinte kizárt, mivel nagyon körültekintően végzik ezt a műveletet. A kórház vezetősége ezúttal beszámolt az intézményben ápolt koronavírusos esetekről is, a járványügyi helyzetnek megfelelően sok a kórházban ápolt páciens, az intenzív osztály ezúttal is telített, nincs további hely, ha valakinek erre a terápiára lenne szüksége, komoly gondok adódnak, bővíteni kell a részleget.