Fertőzés a Zathureczky Berta Idősek Otthonában /Frissítve: hét idős beteg/

2020. október 23., péntek, Közélet

Három alkalmazott és hét bentlakó idős személy koronavírussal történt fertőződése miatt a megyei közegészségügyi igazgatóság és az egészségügyi minisztérium gócponttá nyilvánította a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősek Otthonát.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Klárik Mária, az otthon igazgatója elmondta, a Brassóból ingázó szociális munkás és a bejáró pszichológus pozitív tesztjére még a hétfői rutintesztelés során derült fény, a szakácsnő és egy idős bentlakó fertőzöttségét akkor mutatták ki, amikor említettek miatt szerdán mindenkit leteszteltek. Senkinek nem volt tünete, azóta sincs, de folytatták a vizsgálatokat és tegnap újabb hat bentlakó esetében bizonyult pozitívnak a PCR teszt annak ellenére, hogy az érintetteknek sincs semmilyen panasza, ami összefüggésben lenne az említett fertőzéssel. Az igazgató elmondta, a fertőzöttek, miként a bentlakók többsége egyedül laknak a szobájukban, az idősek ez idő alatt nem találkoznak, mindenki a szobában étkezik, de ezt különösen nehéz körülmények között tudják megoldani a pozitív teszteredményűek esetében, mert csak teljes védőfelszerelésben lehet bemenni hozzájuk és utána fertőtleníteni kell azt a munkaruhát, közben pedig a más alkalmazottaknak el kell látniuk a többi lakót is. A szakszemélyzet tizenkét óránként váltja egymást, a munkatársak nem találkoznak, jól meghatározott ki- és bejáratok vannak, de a vírus így is beférkőzött az intézménybe, amit eddig sikerült megfékezni.

Klárik Mária elmondta, igaz, hogy eddig egyetlen fertőzést sem jegyeztek az intézményben, a járvány miatti félelem, aggódás ellenben korábban is rányomta a bélyegét az idősek hangulatára, nem találkozhattak hozzátartozóikkal, csupán az ablakon keresztül értekezhettek velük, nem mehettek a temetőbe elhunyt szeretteik sírjához, és bizony féltek, hogy megbetegszenek és talán meg sem gyógyulnak. Érzelmileg leépültek, egyeseknek még a fizikai állapota is romlott ebben a bezártságban, a jelenleg kialakult helyzet pedig tovább nehezíti az idősek életét – mondta az igazgató. Az alkalmazottaknak sem könnyű, több munkát és nagyobb kockázatot vállalnak, mint járványidőn kívül, ráadásul a beígért többletjuttatások egyikét sem kapták meg, megalázó, ahogyan a kormány bánik ezzel a munkavállalói kategóriával – szögezte le Klárik Mária. Az intézményvezető attól tart, hogy egyszerre több munkatársa betegszik meg és akkor segítséget kell kérniük az intézmény fenntartójától, a helyi önkormányzattól, mert az idősek otthonában a nap huszonnégy órájában kell szolgálatot teljesíteni, ráadásul a fertőzések miatt jelenleg többletfeladatot is el kell végezniük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-10-23: Belföld - :

Az irodai személyzet is béremelést követel

Az egészségügyi intézmények irodai, illetve kisegítő személyzetének szakszervezeti képviselői tüntettek tegnap az egészségügyi minisztérium épülete előtt, az orvosokéhoz és az ápolókéhoz hasonló béremelést és veszélyességi pótlékot követelve a koronavírus-járvány miatt.
2020-10-21: Magazin - :

A japán whiskyt övező misztikus titkok /X/

A felkelő nap országának kultúráját tanulmányozni mindig érdekes történet, ahogyan a japán whiskyt övező elképesztő titkok is sok-sok izgalmat tartogatnak. Nem is lehetett kérdés, hogy külön cikket szentelünk az ismertetésüknek.