Október 23. SepsiszentgyörgyönFőhajtás járvány idején

2020. október 23., péntek, Közélet

Alaposan rányomta a bélyegét a koronavírus járvány az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulójának sepsiszentgyörgyi megemlékező momentumaira. Az előző évekkel ellentétben most csak maroknyi emlékező járulhatott a forradalom és szabadságharc emlékét őrző táblákhoz, emlékműhöz, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének háromszéki szervezete és az önkormányzat képviselői rótták le kegyeletüket a magyarországi és erdélyi hősei előtt.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A főhajtás első állomása a városháza épülete oldalán elhelyezett, Gloria Victis tábla volt – mely annak a 23 sepsiszentgyörgyi polgárnak állít emléket, akiket a forradalmat követően összesen 265 évnyi börtönre ítélt a kommunista hatalom. A volt politikai foglyok képviseletében Zsók László emlékeztetett, hogy noha Erdélyben a Budapestihez hasonló forradalom és szabadságharc nem bontakozott, bontakozhatott ki, de többen mozgalmakat, szerveződéseket hívtak életre, szolidaritásuknak adva hangot a zsarnokság ellen harcoló fiatalokkal. Zsók László szavait követően a szövetség tagjai, majd az önkormányzat képviselői – Antal Árpád polgármester, Sztakics Éva, valamint Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterek – helyeztek el koszorúkat, majd a megemlékezők átvonultak a Csíki utcába, ahol megkoszorúzták Szalay Attila, 1956-os mártír emléktábláját. Zsók László röviden szólt a forradalom első háromszéki áldozatáról, akit 1958-ban ítéltek el, majd egy évre rá máig tisztázatlan okok miatt a szamosújvári börtönben meghalt, és még pontos nyughelye sem ismert, lévén hogy a rabtemetőbe jeltelen sírba temették. Ahogy Zsók László fogalmazott: „máig nem tudni, pontosan hol kaparták el”.

A koronavírus árnyéka által kísért megemlékezés következő állomása az Kónya Ádám Művelődési Ház szomszédságában álló '56-os emlékmű volt, ahol a főhajtásra és a koszorúzásra korlátozódott a tiszteletadás, majd az utolsó megálló a központi Erzsébet parkban a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafa volt.

Antal Árpád polgármester a megemlékezést követően a Facebook közösségi portálon tette közzé az '56-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos gondolatait. „Azt mondják, ahhoz, hogy megértsük a szabadságot, hogy megérezzük az ízét, először szabadnak kell lennünk. Talán igazuk van. A történelmünk, a mi tapasztalásunk azonban mást mondat velünk: igazságtalanul kiszabott rabságban, szolgasorsban, elnyomásban százszorta többet értettek az emberek a szabadságról! Hiszen ha fogoly vagy, semmi sem csillog fényesebben, mint a nap a rácsok mögött. Ha tilos szólnod, üvölteni akarsz, és ha nem engedik lépned, végtelen mérföldeket gyalogolnál át” – indította üzenetét Antal Árpád. A polgármester szerint e dátumon óhatatlanul a szabadság körül pörögnek a gondolataink, és felvetődik a kérdés: vajon tudták a pesti srácok, az erdélyi fiatalok, a szomszédos országok forradalmárai, hogy mit veszíthetnek, amikor utcára vonultak ’56-ban? Számoltak a börtönnel, a megtorlással, a kínpaddal, vagy csak rendíthetetlenül hitték, hogy győzhet, hogy győzni tud, amire sokan gondolni sem mertek. És ha tudták, miért mentek? Antal Árpád meglátása szerint 64 éve nem azért emlékezünk rájuk, mert tudtak valamit, hanem mert minden ellenére, olyasmit tettek, „amitől a világ már sohasem lehetett ugyanolyan, mint amilyen azelőtt volt”. Tenni, lépni, úgy hinni, és választani minden ellenére mind bátorság – fogalmazott az elöljáró, majd a ma emberének is üzent: ma nem kell szabadság és élet között választani. „De emlékük kötelez, hogy minden nap megkeressük magunkban a bátorságot! Mert elsősorban bátorság kell, és sok-sok tett ahhoz, hogy jobb legyen a világunk, hogy minden nappal többek legyünk mi is!”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2617
szavazógép
2020-10-23: Belföld - :

Tovább emelkedik a járványgörbe

A napi esetszám először haladta meg az ötezret: az elmúlt 24 órában 5028 fertőzést igazoltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 201 032-re emelkedett – közölte ma délben a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Összesen 82 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma 6245-re nőtt. Eddig összesen 144 429-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 50 358-ra emelkedett. Jelenleg 782 beteget ápolnak intenzív osztályon, ami ugyancsak a legtöbbnek számít eddig.
2020-10-24: Belföld - :

Sok a súlyos eset

Az elmúlt 24 órában 4761 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 205 793-ra emelkedett – közölte szombaton a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Összesen 73 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma 6318-ra nőtt. Eddig összesen 147 932-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 51 543-ra emelkedett. Jelenleg 787 beteget ápolnak intenzív osztályon, ami eddig a legtöbb. Pénteken Medgyesen hunyt el az első olyan személy az országban, akinek nem jutott hely az intenzív osztályon. A 65 éves férfi több más betegségben is szenvedett.