BarótNéma tisztelgés a hősök előtt

2020. október 26., hétfő, Közélet

A barótiak a járványhelyzetre való tekintettel péntek délután rendhagyó módon tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei előtt: az ünnepi műsor elmaradt, de a Petőfi utcai emlékműnél, majd a Baróti Szabó Dávid Középiskola udvarán az egykori diák, Moyses Márton, illetve a hozzá hasonlóan mártírhalált vállaló anyaországi Bauer Sándor és a cseh Jan Palach emlékművénél mindenki leróhatta kegyeletét.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A lehetőséggel elsősorban a különböző pártok képviselői éltek, de a koszorút elhelyezők közt volt Oláh János és Bede István is, akik az 1956-os szerepvállalásukért börtönt szenvedtek.

Bede Istvánt 1958. október 2-án tartoztatták le, a Magyar Autonóm Tartomány Katonai Ügyészsége az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetségében (EMISZ) vállalt szerepe miatt kiskorúként öt év börtönre ítélte. Oláh Jánost, Bedéhez hasonlóan, szintén az EMISZ 3. csoportjában ítélték el. A tízéves büntetésből öt év tíz hónapot a marosvásárhelyi börtönben, Salcia, Stoenești, illetve Grădina kényszermunkatáboraiban le is ült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2020-10-26: Közélet - Bokor Gábor:

A szent suhancokra emlékeztek (Kovászna)

A megszokott helyszínen, a központi parkban lévő Lyukas kő emlékműnél idézték fel a kovásznaiak a magyarországi 1956-as forradalom eseményeit. A rendezvényt a Magyar Polgári Párt és a Lyukaskő Egyesület szervezte.
2020-10-26: Közélet - Iochom István:

Visszafogott főhajtás az ‘56-os szabadságharcosok emléke előtt (Kézdivásárhely)

Pénteken Kézdivásárhelyen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján a világjárvány és az érvényben lévő korlátozások miatt rendhagyó módon zajlott a főhajtás az ’56-os hősök emléke előtt.