Cégek a vírus árnyékábanA folyamatosság szakadt meg

2020. október 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Március végén írtunk rovatunkban az egyik, a koronavírus-járvány „áldozatául” esett háromszéki cégről. A Dalia Prod Kft. tavasszal az elsők között jelentette be, hogy alkalmazottjai több mint felét el kell bocsátania, hiszen úgy látszott, hogy az egynyári- és balkonnövény-termelő vállalkozásnak – az országban legnagyobbként – nem csupán az ezutáni, hanem az eddig elvégzett munkája is kárba vész. Most azzal kerestük meg a cég vezetőjét, Rendi Ferencet és a vállalkozást immár nagyobbrészt irányító lányát, Rendi Amáliát, hogy mekkora veszteséggel, hogyan sikerült átlendülniük a járvány okozta nehéz helyzeten.

  • Rendi Amália és Rendi Ferenc – ismét megnyílt a piac.  A szerző felvétele
    Rendi Amália és Rendi Ferenc – ismét megnyílt a piac. A szerző felvétele

Visszamondott rendelések

Rendi Amália: – Azért kerültünk a tavasszal nagyon nehéz helyzetbe, mert az áruházak visszamondták a rendeléseket, olyan körülmények között, hogy az éves forgalmunk döntő többségét tavasszal, gyakorlatilag két hónap alatt bonyolítjuk le. Márpedig hatalmas forgótőkével dolgozunk, ezt mind beletettük a tavaszi növények előállításába, s mivel a termék élő növény, két hónap kiesés után nem tudjuk elővenni az alapanyagokat, mint más termelő vállalatoknál, nem lehet ott folytatni, ahol abbahagytuk. Ugyanakkor még a járvány előtt belevágtunk egy jelentős fejlesztésbe.

Milyen beruházásról van szó?

Rendi Ferenc: – Új növényház építését kezdtük el, bővíteni a termelőfelületet, ezért vettünk fel hitelt. Erre a hitelre aztán kértünk és kaptunk szeptemberig, vagyis fél évre törlesztési moratóriumot, nem használva ki végül a lehetséges kilenc hónapot, hiszen előbb-utóbb úgyis törleszteni kell. Természetesen a beruházást is átütemeztük. 

 

Állami segítség

Rendi Amália: – Nagy dolog volt ugyanakkor, hogy a kormány lehetővé tette, hogy időlegesen kényszerszabadságra küldjük az alkalmazottakat. Így a közel kilencven alkalmazottból kényszerből senkit nem kellett elbocsátani – a szokásos fluktuáció kivételével az alkalmazottakat meg tudtuk tartani –, és abban a pillanatban, amikor a piac megélénkült, azonnal újrakezdhettük a munkát. Valójában egy hónap kieséssel kell számolnunk, ez nyilván a termelés volumenében a szezonalitás miatt ennek mintegy dupláját jelenti.

Rendi Ferenc: – Nekünk az év egyik legnagyobb piaca március 8-a. Szerencsénkre az még a járványhelyzet előtt volt, hatalmas árukészletet sikerült értékesítenünk, a tavaszi hagymás növényekből csak keveset kellett kidobni. Ha egy-két héttel hamarabb jön a leállás, akkor szinte biztos a csőd. Ám a tavaszi időszakban háromszor telepítjük be és háromszor ürítjük ki a növényházakat. Ez egy előre megtervezett, majd kivitelezett folyamat. Természetesen az előkészületek már november végétől zajlanak. Az idén ez a folyamat nem csak megszakadt, hanem mindössze két ciklust sikerült megvalósítani. Ez persze nem azt jelenti, hogy a forgalom harmada kiesett, hiszen a teljes leállás gyakorlatilag április közepéig tartott.

Rendi Amália: – Nagyon nehéz volt ez az egy hónap, mert a megtermelt növényeket igyekeztünk megtartani, hogy mind ne kelljen kidobni. Átszervezés, technológiaváltás és igen sok munka kellett, ráadásul alig néhányan végeztük, hiszen az alkalmazottak elsöprő többsége kényszerszabadságon volt.

 

Visszaálló piac

Ez azt is jelenti, hogy a kiesés után ismét jöttek a rendelések?
Rendi Amália: – Igen, hiszen az üzletláncok is rájöttek arra, hogy nem csak mi megyünk tönkre, hanem a termelési-értékesítési láncon mindenki szenved, ha nem is kell bezárnia az üzletet. 

Rendi Ferenc: – Április közepe után aztán szédületesen beindult a piac, mindenki be akarta pótolni a lemaradást, így sikerült a még piacképes tartalékolt árut értékesíteni. Persze, a folyamat megszakadt, a nemesítőtől a termesztőig mindenki szenvedett, nekünk is vissza kellett mondanunk március folyamán egy csomó palántát. S amikor jöttek a rendelések, beindult egy iszonyatos harc a szaporítóanyagokért. Mivel ezt a küzdelmet elég jól sikerült véghezvinnünk, gyakorlatilag a harmadik ciklus körülbelül felét sikerült megvalósítanunk. Vagyis idén a termelésünk, a forgalmunk mintegy hatoda veszett oda végül, de hát ez is nagyon-nagyon sok. Mégis, most azt kell mondanunk, ahhoz viszonyítva, hogy honnan indultunk, nagyon boldogok vagyunk, hogy a felsejlett csőd, a bezárás helyett ennyire le lehetett szorítani a kiesést, és működünk. 

Rendi Amália: – Az igazság az, hogy közben sokat kockáztattunk is, amikor a legnagyobb baj volt, bevállaltuk, hogy nyárra új kultúrákat hozunk be, amelyeket eddig nem termeltünk, mint például a hibiszkusz vagy a levendula. De egyébként is sok olyan döntést kellett hoznunk, ráadásul nagyon gyorsan, ami nem volt megalapozott. Hál’ Istennek elképzeléseink többsége bejött.

Rendi Ferenc: – És bizonyos mértékig az is segített, hogy a bezártság miatt az emberek igyekeztek az udvaron vagy az erkélyen megteremteni a természetes környezetet, ami egy idő után az eladásokban is megmutatkozott.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2020-10-28: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Régi-új vezetés Árkoson

Ólomlábon járnak a koronavírusos hetek-hónapok, s ahogy telik az idő, egyre több a környéken is az olyan ember, akit hatalmába kerít a holnapi bizonytalanság érzése és küzdenie kell már az egyre többet emlegetett víruspánikkal. Mi lesz velünk, ha az egész országban feltelnek a kórházak, s minket apróbb betegségeinkkel be sem fogadnak? – teszik fel egyre többen a kérdést. Árkoson a virtuális térben működik óvoda, iskola, de az életnek menni kell előre: élni kell, vár a munka, a mező, és mert az összetartozás éve van, épül annak emlékműve is. Ilyenkor még milyen más gondokkal küzd a községvezetés? – kérdeztük a polgármesterségének ötödik ciklusába lépő Máthé Árpádot.
2020-10-28: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Zsugorodó gazdaság (Elemzés)

A hazai gazdaság 5 százalékkal zsugorodhat az idén, a jövő évre beígért visszatérés azonban csak részben valósulhat meg – áll az UniCredit Bank elemzésében.