Ismét ötezer fölé ugrott az új fertőzések száma

2020. október 28., szerda, Belföld

A stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése nagy számú teszt – 36 815 – elvégzése mellett ismét nagy számú új esetről tájékoztat: a kedd délelőtt – szerda délelőtti időszakban 5343 újabb pozitív teszttel 222 559-re nőtt a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma.

  • Az ezer lakosra jutó esetek száma az elmúlt 14 napban megyénként
    Az ezer lakosra jutó esetek száma az elmúlt 14 napban megyénként

Másodszor is pozitív tesztje országszerte 777 páciensnek lett, az új esetekből 47, a megismételt tesztnél öt a háromszéki beteg – ezzel Kovászna megye fertőzöttségi mutatója ismét 2 fölé (2,02-re) került. Az egy nap alatt elhunytak száma újabb negatív rekordot ért el, a tegnap közölt 104 áldozat után az SKT ma 107 halottról tájékoztat, köztük háromszékiek is találhatóak – a prefektúra legutóbbi (tegnapi) tájékoztatása szerint Covid 19-ben október 23-án elhunyt egy 79 éves sepsiszentgyörgyi férfi és egy 49 éves sepsiszentgyörgyi nő, október 24-én pedig egy 70 esztendős kézdivásárhelyi asszony.

A kórházban ápoltak száma folyamatosan nő, tegnaphoz képest majdnem kétszázzal több beteget kezelnek a szakintézményekben, a súlyos esetek száma ismét megugrott, intenzív osztályon most már 861 – majdnem negyvennel több, mint tegnap – páciens fekszik.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter eközben a koronavírusos esetek kezelésének módszerére – a kórházak tehermentesítése érdekében – újabb rendeletet adott ki, eszerint a tünetnélküli és a könnyű eseteket ezentúl nem utalják kórházba, állapotuk alakulását otthoni elkülönítésben családorvosaik követik. Ha állapotuk nem súlyosbodik, 14 nap után gyógyultnak nyilvánítják őket második teszt elvégzése nélkül, ezután folytathatják tevékenységüket, de még tíz napig maszkot kell viselniük. A kórházak sürgősségi részlegére került betegeknek egyszerre gyors és PCR tesztet is végeznek, ha a gyorsteszt eredménye pozitív, a pácienst azonnal elkülönítik, ha negatív, csak abban az esetben utalják be, ha súlyos tüneteket mutat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4570
szavazógép
2020-10-28: Jegyzet - Mózes László:

Dénes István karbidlámpája

Tizenötödik alkalommal állunk az Almási-barlang bejáratánál és néhai Dénes István barlangkutatóra, geológusra, e zsebkendőnyi hon kiváló és pótolhatatlan ismerőjére emlékezünk.
2020-10-28: Közélet - Nagy D. István:

A legfiatalabb tanácstagot választották alpolgármesternek

Tóth-Birtan Csaba és Vargha Fruzsina töltik be az elkövetkezendő négy évben Sepsiszentgyörgy önkormányzatánál az alpolgármesteri tisztséget, miután a városi képviselő-testület tagjai egyöntetűen támogatták a két jelöltet. Szerdán mindketten letették a hivatali esküt is. A 24 éves Vargha Fruzsina művészettörténész első önkormányzati mandátumát nyerte el a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az RMDSZ színeiben, új tisztségében fő feladata a fiatalokat érintő kérdések rendezése lesz, valamint a városi kulturális intézmények is az ő hatáskörébe tartoznak. A képviselő-testület tagjai jóváhagyták a különböző szakbizottságok összetételét is.