Mi, hol, mikor?

2020. október 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Virágvásár Kézdivásárhely főterén
Idén a járványügyi helyzet miatt elmaradt a kézdivásárhelyi Virágvarázs virágvásár, ahol rendszerint be lehetett szerezni a nyárra szánt legszebb virágokat.

  • Virágvarázs, 2019. Iochom István felvétele
    Virágvarázs, 2019. Iochom István felvétele

Ezt pótolandó, Kézdivásárhely önkormányzata mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából szervez virágvásárt a város főterén. Ma és pénteken az alkalomhoz illő virágokat lehet beszerezni 9 és 17 óra között. A virágvásár pótolni hivatott a zöldségpiac felújítása miatti kiesést is. A vásárra eddig öt termesztő jelezte részvételét.

 

Látogathatók a temetők
SEPSISZENTGYÖRGYÖN hétvégén, a halottak napja alkalmából látogatható a köztemető. Felhívják a lakók figyelmét, hogy a temető területén is szükséges betartani az érvényben lévő egészségügyi előírásokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, így kötelező a maszk viselése és a távolság betartása. A tömeg kialakulásának elkerülése miatt kérik, hogy lehetőségeikhez mérten ne mindenki vasárnap látogasson ki a temetőkbe, aki teheti, menjen ki pénteken vagy szombaton.
Péntektől vasárnapig – a torlódások elkerülése érdekében és a korábbi évekhez hasonlóan – egyirányú lesz a temetők felé vezető Vár utca. Így a vártemplomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni.

A temetőbe látogatóknak lehetőségük lesz a közelben található lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolóban hagyni autóikat, a közlekedés megkönnyítése érdekében kérik, ne parkoljanak a Vár és a Vojkán utcában.

KÉZDIVÁSÁRHELYEN és BARÓTON sem zárják le a temetőket, de felkérik a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a járványügyi előírásokat, viseljék az orrot és szájat eltakaró maszkot, vala­mint tartsák be az egymás közötti távolságot. A vasárnapi torlódások elkerülése végett hasonlóképpen a pénteki vagy szombati temetőlátogatást javasolják.

 

Kiállítás
IDŐSZAKOS KIÁLLÍTÁS KOLOZSVÁRON. A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet szervezésében tartják a Sipos László: Megfordult világ című időszaki kiállítást, amely mától látogatható a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti kiállítótermeiben az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása mellett.

A 6. SZÉKELYFÖLDI GRAFIKAI BIENNÁLÉ kiállításai a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban november 6-ig keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig látogathatók, a tárlatok online a grafikaiszemle.ro oldalon érhetőek el.

JOANNES KÁJONI 390 – SZABADTÉRI VÁNDORKIÁLLÍTÁS. A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A szabadtéri vándorkiállítás, melyhez minden korosztályt megszólító animáció is tartozik, november 5-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgy főterén.
KIÁLLÍTÁS BARÓTON. A Bodosi Dániel baróti festőművész munkáiból rendezett kiállításra a járványügyi megszorítások miatt munkanapokon 9–15 óráig egyénileg vagy legtöbb ötszemélyes csoportokban várják a látogatókat Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termébe.

 

Hitvilág
BÚCSÚ. Szentkatolna filiájában, Hatolykán november 1-jén, vasárnap 10 órától tartanak búcsús szentmisét.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Kik éltek, hogyan éltek Nagyajtán. Dombi Áron visszaemlékezései (2. rész). 20.30 1956 emlékezete Baróton. 20.35 Barót város tanácsának alakuló ülése. 21.00 Gyásznap Szárazajtán. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

 

Könyvkölcsönzés a megyei könyvtárban
A járványügyi korlátozások következtében a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár november 3-áig zárva tart. Előzetes egyeztetés alapján az igényelt könyveket a könyvtár kertjében lehet átvenni. Telefonos vagy e-mailes bejelentkezés után a könyvtár munkatársai a kiadványt előkészítik, majd a megbeszélt időpontban a kertben adják át az olvasónak. Telefon: 0267 312 133. E-mail: kolcsonzo@kmkt.ro. Katalógus: online.kmkt.ro.

 

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–17 óráig Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai korszerűsítési és véglegesítési munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást a Dózsa György utca Molnár Józsiás és Mihai Eminescu utcák közötti részén.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomot, ma Lemhényben, pénteken Kézdialmáson és Csomortánban szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, üveghulladékot. 5 kg palackért és befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak.
SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL. A 2019/2020-as program meghosszabbított leadási határideje október 30-a. Részletek a 0266 244 450-es telefonszámon vagy a szulofoldonmagyarul.ro honlapon.
FOGADÓÓRÁK. A vészhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesternél kérnek meghallgatást, hívják a polgármesteri kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon. * A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége értesíti tagságát, valamint az érdekelteket, hogy  a fogadó­órák a régi program szerint, minden pénteken 10–12 óráig zajlanak.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért.
Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2020-10-28: Közélet - Nagy D. István:

A legfiatalabb tanácstagot választották alpolgármesternek

Tóth-Birtan Csaba és Vargha Fruzsina töltik be az elkövetkezendő négy évben Sepsiszentgyörgy önkormányzatánál az alpolgármesteri tisztséget, miután a városi képviselő-testület tagjai egyöntetűen támogatták a két jelöltet. Szerdán mindketten letették a hivatali esküt is. A 24 éves Vargha Fruzsina művészettörténész első önkormányzati mandátumát nyerte el a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az RMDSZ színeiben, új tisztségében fő feladata a fiatalokat érintő kérdések rendezése lesz, valamint a városi kulturális intézmények is az ő hatáskörébe tartoznak. A képviselő-testület tagjai jóváhagyták a különböző szakbizottságok összetételét is.
2020-10-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás