Alpolgármestert választottak Kézdialmáson

2020. november 2., hétfő, Közélet

Reketes István építkezési vállalkozót választották Kézdialmás alpolgármesterévé a múlt csütörtökön tartott önkormányzati ülésen. Mint arról beszámoltunk, a felső-háromszéki községben érdekes helyzet alakult ki: a helyhatósági választást fölényesen, 74 százalékkal megnyerő Molnár István nem töltheti be a polgármesteri tisztséget, ugyanis az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség összeférhetetlenséget állapított meg esetében.

  • Bartos Lóránt felvétele
    Bartos Lóránt felvétele

Kézdialmáson a kilenc önkormányzati képviselő közül négyen jelöltették magukat alpolgármesternek: Cserei Lázár, Jakab Ervin, Lénárt Ervin és Reketes István. A titkos szavazás nyomán Reketes István építkezési vállalkozó öt szavazattal lett Kézdialmás új alpolgármestere, Cserei Lázár két, Jakab és Lénárt pedig egy-egy voksot összesített. Az új alpolgármester múlt csütörtökön letette a hivatalos esküt, másnap pedig átvette hivatalát. Értesüléseink szerint Reketes Istvánt a közeljövőben a kormányhivatal megbízott községvezetőnek nevezi ki a jövő év tavaszán, legkésőbb nyarán sorra kerülő időközi választásokig.

Új voksolásra azért van szükség, mert a Kovászna Megyei Törvényszék október 23-án jogerősen elutasította Molnár István, Kézdialmás megválasztott polgármesterének fellebbezését, amelyet az elöljáró az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által megállapított összeférhetetlenségi döntés ellen nyújtott be. Érdekesség, hogy a feddhetetlenségi ügynökség által közölt névsoron még mintegy hatvan romániai polgármester neve szerepelt, akikről kimondták: összeférhetetlenség miatt nem tölthetik be a tisztséget. Egyikük mandátumát sem igazolták, ám mintegy ötven esetben elfogadták a benyújtott óvást és semmisnek nyilvánították az alapfokú ítéletet, csak tíz megválasztott elöljáró esetében utasították el a fellebbezést. Molnár István 2021. december 17-éig nem töltheti be a polgármesteri tisztséget, nem indulhat az időközi választásokon, csak 2024-ben lehet ismét községvezető.

Molnár Istvánnak, aki tizenöt évig – a település 2004. március 18-i önállósulásától – vezette az új községet előbb kinevezett, majd négyszer megválasztott polgármesterként, ugyanaz volt a „bűne”, mint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által összeférhetetlennek ítélt többi elöljárónak: mivel mezőgazdasággal is foglalkozott, egyéni vállalkozói engedélyt váltott ki, hogy támogatást hívhasson le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2020-11-02: Máról holnapra - Farkas Réka:

Járványos felelősséghárítás

Pár hónappal ezelőtt még örömmel ünnepeltük, hogy végre a bukaresti hatóságok is belátták, fölösleges egységes, egész országra kiterjedő korlátozásokat bevezetni a járvány miatt. Kidolgoztak hát egy általános szabályzatot, különböző mutatókkal – az elmúlt két hétben az ezer lakosra vetített fertőzöttek száma adja ezeket –, kineveztek megyei bizottságokat, amelyek mindezt figyelembe véve döntenek. Néhány hét alatt kiderült azonban, hogy ezer sebből vérzik az új rendszer.
2020-11-02: Közélet - :

A nyolcvanéves Jakabos Csaba köszöntése

December második fele volt... Temesvárról kósza hírek érkeztek, amikről akkoriban (még) nem volt szabad beszélni. Lassan-lassan a tévé is olyan adásokat közvetített, amelyeket nem lehetett figyelmen kívül hagyni.