OlimpiásainkEstera Dobre

2008. október 20., hétfő, Sport

Râmnicu Vâlceán született 1987. február 10-én. Tizennégy éves, amikor szüleivel együtt átköltözött Zsombolyára, ahol két évvel később elkezdett birkózni a Zsom-bolyai Iskolás Sportklub színeiben. Végigskálázta a korosztályok bajnokságát, s sorra nyerte a 48 kg-osok bajnoki címét, majd ifiként a felnőttek bajnokságán is próbára tette tudását, felkészültségét, s bronzéremmel abszolválta a megmérettetést.

Következett a nemzetközi küzdőtér, az ifjúsági II-es korosztály Európa-bajnoksága és egy újabb bronzérem, majd az ifi I-esek (2007) kontinensviadalán egy ezüstérem. Az csak logikus, hogy bekerült az olimpiai válogatottba, és röviddel ezután átigazolt a Sepsiszentgyörgyi MSC-hez, Mátéfi Árpád tanítványa lett. Sajnos, egy vállműtét nyolc hónapra távol tartotta a szőnyegtől. A legtöbb edző ilyenkor megtorpan, Mátéfi Árpád viszont nem ezt tette, ő változatlanul hitt, bízott Estera kitartásában, tehetségében, képességében. Nem tévedett. Estera remekül kezdte a 2008-as sportévet. A felnőttek Európa-bajnokságán az 5. helyen zárta az 51 kg-osok viadalát, majd részt vett a svédországi olimpiai kvalifikáción, ahol meg is szerezte az olimpiai kvótát.

Pekingben a 48 kg-osok mezőnyében rajtolt. Nagyszerű birkózással a tizedik helyet szerezte meg. Két hónappal később, a tokiói világbajnokságon egy sokkal népesebb mezőnyben a tizenhatodik helyen zárt.

Tehetsége, szorgalma többre jogosítja. Erejéből többre is futja, természetesen, ha egészsége is kitart, s elkerülik az újabb sérülések.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1451
szavazógép
2008-10-20: Sport - Áros Károly:

Ana-Maria Pavăl (Olimpiásaink)

Oneşti-en született 1983. július 10-én. Mint annyi sok fiatalt, őt is a távol-keleti sportág, a cselgáncs vonzotta a küzdőtérre. Nem maradt sokáig a kimonósok táborában, tízéves korában átpártolt a birkózók közé. Első egyesülete az Oneşti-i Iskolás Sportklub. Az érettségi után sikerrel felvételizett a kolozsvári egyetem testnevelési karára, és az ottani MSC színeiben folytatta a birkózást.
2008-10-20: Sport - Tibodi Ferenc:

Kolozsvár nyerte a rangadót (Labdarúgás, I. Liga)

A Kolozsvári CFR nyerte meg a labdarúgó I. Liga 11. fordulójának rangadóját. A kincses városbéli alakulat 1—0-ra győzte le a listavezető Dinamót. Meglepetésre vereséget szenvedett a Steaua, amely Galacon az Oţelultól kapott ki. Az eredmények: Galac—Steaua 2—0, Gloria Buzău—Otopeni 0—1, Kolozsvári CFR—Dinamo 1—0, Farul—Temesvári FC 1—1, Jászvásári Poli—Brassói FC 1—1, Craiova—Pandurii Tg. Jiu 2—0, FC Vaslui—FC Argeş. 0—1. A Rapid—Gaz Metan lapzárta után fejeződött be, Beszterce—Urziceni összecsapást ma rendezik meg.