Autonómiáról piruló arccal

2008. október 21., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Piruló arccal szólt tegnapi sajtótájékoztatóján az autonómia-népszavazásról Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Ám arca nem a lelkesedéstől, a tettvágytól, az elszántságtól váltott színt, hanem a zavartól.

Márton Árpád képviselő fennhangon, irigylésre méltó precizitással bizonygatta, mitől is esélytelen az autonómia-népszavazásra vonatkozó kezdeményezés, hogyan is kellene eljárni ahhoz, hogy eredményes legyen. Tudását, felkészültségét csillogtatva azonban megfeledkezni látszik arról, hogy ezt a közös célok érdekében hasznosítsa, segítő kezet nyújtva a Székely Nemzeti Tanácsnak, az erdélyi magyarság közös érdekében.

Pedig miért is e zavar, e kínkeserves magyarázkodás? Hiszen nem kényelmetlen kérdésekre kellett válaszolniuk az RMDSZ-es politikusoknak, nem gyarapodó bankszámláikra kellett magyarázatot adniuk, az autonómiáról volt csupán szó. Amely már másfél évtizede szerepel az RMDSZ programjában, amelyet zászlajukra tűzve ― rendszerint a választásokat megelőző időszakban ― ezer meg ezer szavazatot gyűjtöttek be, hogy aztán a bársonyszékbe kerülve hirtelen fontosabbá váljon minden más, a zsíros fizetéssel járó különféle vezetői tisztségek, a kormányzati részvétel, a hatalom minden áron való megtartása, a politikai klientúra igényeinek kielégítése, saját anyagi gyarapodásuk.

Együtt az autonómiáért ― kinek ne csengene ismerősen a szövetség korábbi választási szlogenje. Az autonómia lehet az a gondolat, amely egyesíteni képes a széthúzó magyar politikai erőket ― nyilatkozta tanácselnökké választása után nem sokkal Tamás Sándor. És nem is tévedett: valóban egyesítő erő lehetne, ha az RMDSZ valóban akarná ezt. És azokat az arcokat nem csupán a zavar, hanem az őszinte tenni akarás is pirosra tudná festeni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2008-10-20: Sport - x:

Minifoci

Első a King’s
A sepsiszentgyörgyi A-osztályos kispályás labdarúgó-bajnokság 4. fordulójának eredményei: Málnás—Skála 4—3, Depo—Korodi 11—2, Bodok—Bertis 2—3, Deák-Hámor—Electrica 6—3, Mikósokk—Vital 4—2, Cora—King’s 2—8, Novo—Goldim Shot 5—2.
2008-10-21: Közélet - Farkas Réka:

Sólyom László pénteken érkezik Háromszékre

Pénteken délután Baróton kezdi másfél napos háromszéki látogatását Sólyom László magyar államelnök. Egy nappal korábban Csíkszeredában részt vesz az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, és várhatóan ugyanott tárgyal Traian Băsescu államfővel is, aki szintén koszorút helyez el a magyar főkonzulátus épületén álló Gloria Victis-emlékműnél.