Általános szigor hétfőtől: minden iskolát és piacot bezárnak, kötelező lesz a maszkviselés, korlátozzák az éjszakai forgalmat

2020. november 6., péntek, Belföld

Hétfőtől, november 9-től minden romániai iskola távoktatásra áll át, és az alkalmazottakat is távmunkára kell küldeni, ahol ez lehetséges, ahol pedig nem, ott a munkaidőt kell eltolni, hogy a tömegközlekedésen is távolságot lehessen tartani. Mindenhol, külső és belső terekben egyaránt kötelező lesz a maszk viselése, az éjszakai forgalmat korlátozni fogják, az üzletek legkésőbb este kilencig maradhatnak nyitva. A piacokat és a vásárokat bezárják, és mindenféle mulatságot betiltanak, akár magánjellegű, akár nyilvános rendezvényről van szó – jelentette be Klaus Iohannis csütörtök este.

  • Mindenütt kötelező lesz a maszk, minden iskolát bezárnak. Fotó: Albert Levente
    Mindenütt kötelező lesz a maszk, minden iskolát bezárnak. Fotó: Albert Levente

Az államfő részt vett a kormány ülésén, és mindjárt az elején közölte, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt szigorúbb intézkedésekre van szükség. Hangsúlyozta: nem kívánják lezárni a gazdaságot, hanem olyan intézkedéseket kívánnak hozni, amelyek megvédik az embereket. Iohannis szerint aggodalomra ad okot, hogy az új napi fertőzések tízezerhez közelítenek, de ennek ellenére úgy véli, hogy a december 6-ra tervezett parlamenti választásokat nem kell elhalasztani, hiszen az önkormányzati választáson már bizonyította a kormány, hogy ezeket biztonságosan is meg lehet szervezni. Nagyon szigorú keretek közé szorított kampány lesz, de egy erős nemzet krízishelyzetben is megtartja a választásokat, mert a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, hanem szavatolni kell, és ezt szabad választással lehet megtenni – mondotta. Iohannis az amerikai példával hozakodott elő, ahol rekord részvétellel zajlott le az elnökválasztás, az emberek maszkot tettek és elmentek szavazni. Így tesznek az erős nemzetek, és a román is az – zárta beszédét az államfő. Ludovic Orban kormányfő annyit mondott: az elhangzottakat kormányhatározatba foglalják, amely már hétfőn életbe lép, ehhez azonban alapvető fontosságú az intézmények maximális mozgósítása. Orban szerint a kormány felkészült arra, hogy nulla fertőzési kockázattal szervezze meg a választásokat; ő maga a moldovai elnökválasztással hozakodott elő, ami vasárnap volt.

Az oktatási minisztérium összesítése szerint tegnap országszinten 4478 tanintézetben zajlott kizárólag online az oktatás, 5022-ben a sárga forgatókönyv szerint, azaz vegyes üzemmódban tanítottak, és van 8156 tanintézmény, ahol a zöld forgatókönyv volt érvényben, azaz rendesen bejárt tanár és diák.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 657
szavazógép
2020-11-06: Közélet - :

Meglőttek két rendőrt - FRISSÍTVE: Előzetesben a lövöldözők

Lábon lőtt két rendőrbiztost egy férfi Zágonbárkányban csütörtökön, miközben őrizetbe akarták venni.
2020-11-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk.