Kijárási nyilatkozatMagyarul is lehessen

2020. november 9., hétfő, Belföld

Ajánlással fordult az ombudsman a belügyminisztériumhoz, hogy azokon a településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot, az illető kisebbség nyelvén megírt egyéni felelősségvállalási nyilatkozatokat is fogadják el a hatóságok.

A nép ügyvédje intézményének péntek esti közleménye értelmében mindennek az előzménye, hogy egy polgár petícióval fordult az ombudsmanhoz, miután a szükségállapot ideje alatt két ízben is igénylést küldött a belügyminisztériumnak, kérve, hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság számaránya meghaladja a 20 százalékot, a magyar nyelven megírt lakhelyelhagyási nyilatkozatot is fogadják el a hatóságok. A polgár az alkotmány 6. cikkelyére, illetve a közigazgatási törvény 94. cikkelyére hivatkozva fogalmazta meg igénylését, a belügy azonban ezt elutasította, azzal érvelve, hogy a szükségállapot idején kiadott katonai rendeletekbe foglalt intézkedések betartásának ellenőrzése nem a helyi, hanem a központi hatóságok feladata, és ideiglenesen a helyi rendőrséget is a román rendőrségnek rendelték alá.

Erre az érvre reagálva a minisztériumnak küldött ajánlásában a nép ügyvédje rámutat: azáltal, hogy a helyi rendőrségek ideiglenesen a belügyi szervek alárendeltségébe kerülnek, nem mentesülnek az anyanyelvhasználat biztosításának kötelezettsége alól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1739
szavazógép
2020-11-09: Közélet - Nagy B. Sándor:

Fesztivál és virtuális színház járványidőben

Miközben egyre több település kénytelen áttérni a vörös forgatókönyvre, és újra pang a kulturális élet országszerte, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház fesztivált szervez, új színészeket alkalmaz, turnézik és egy sajátos, virtuális (VR) színházi előadás létrehozásán dolgozik, mely a mai elektronikus technológiák és a színház összefonódásának annyira új irányzata, hogy Európa-szinten is gyerekcipőben jár még. Mindezekről Anna Maria Popa, a színház igazgatónője számolt be lapunknak.
2020-11-09: Belföld - :

Hírsaláta

FÉLÉVI DOLGOZATOK SEM LESZNEK. A 2020–2021-es tanévben nem kell félévi dolgozatot írjanak a diákok, helyette marad az „összegző ismétlés” – nyilatkozta Monica Anisie oktatásügyi miniszter szombaton, hangsúlyozva, hogy számos konzultáció után hozták meg ezt a döntést.