Átlagbér

2020. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Szeptemberben az átlag nettó bér 3321 lej volt, ami 1,4 százalékkal nagyobb, mint egy hónappal korábban, míg a tavalyi év szeptemberéhez képest a növekedés 7,8 százalékos – közölte a statisztikai intézet.

  • Forrás: Ferencz Csaba
    Forrás: Ferencz Csaba

Arányaiban ugyanennyivel, 5414 lejre emelkedett az átlag bruttó bér is. A legjobban a szén- és kőolaj-feldolgozási szektorban kerestek (nettó 7879 lej), míg a legkevesebbet a szállodák és vendéglők alkalmazottai (1753 lejt). A tanügyben szeptemberben 5,2 százalékos növekedést mértek, míg az egészségügyben, a szociális szférában 2,1 százalékkal csökkent a nettó átlagbér, a közalkalmazottak pedig átlag 1,1 százalékkal kerestek kevesebbet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Marosszék a legerősebb (Székelyföld gazdasági erőviszonyai)

A cégkatalógusairól ismert Omnibus portál a napokban tette közzé a székelyföldi cégek nyereség szerinti toplistáját, amely kiegészíti azt a korábban közölt két sorrendet, mely az árbevételt, illetve az alkalmazottak számát veszi alapul. A grafikonokkal ábrázolt adatsorok azért is érdemesülnek – korántsem teljes körű – elemzésre, mert négy év adatait sorakoztatják fel, így a középtávú folyamatok is részben tetten érhetőek. Ugyanakkor az adatsor nem két és nem is három jelenlegi megye legsikeresebb vállalkozásait veszi górcső alá, hanem a történelmi Székelyföldön működő cégeket, ráadásul nagyjából a hagyományos széki bontásban. Külön figyelmet érdemel a közbirtokosságok huszonötös listája.
2020-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vásárlóerő

Egy felmérés szerint Románia a lakosság vásárlóereje tekintetében 42 európai ország rangsorában a 31. helyet foglalja el, az évi 13 894 eurós átlagnál mintegy hatvan százalékkal alacsonyabb szinten.