Megyei kórházSok a beteg, kevés a gyógyító

2020. november 13., péntek, Közélet

A korábbi ötről tízre növelték a koronavírussal fertőzött súlyos betegek ellátását biztosító intenzív terápiás ágyak számát, még legtöbb néggyel tudnák bővíteni, gépek terén jól állnak, de óriási a hiány egészségügyi személyzetben – tájékoztatott csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és menedzsere. Az intézményvezetők hangsúlyozták, már több alkalmazottat helyeztek át ideiglenesen a COVID-részlegekre, de a többi osztálynak és a járóbeteg-rendelőnek is működnie kell, ami határt szab a személyzeti átszervezésnek.

  • A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente
    A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente

A csütörtöl déli jelentés szerint a megyei kórházban kilencven pozitív teszteredményű pácienst kezelnek, közülük hetvenet a fertőzőosztályon, tízet a sebészeten (öten Brassó megyeiek) és tízet az intenzív terápián. A fertőzőn ápoltak között egyre több a középsúlyos és súlyos eset, az intenzív terápián kezelt betegek mind kritikus állapotban vannak, hárman lélegeztetőgépre szorulnak, mindannyian Kovászna megyeiek – részletezte dr. Roșu Mátyás orvos igazgató. Az intézményvezető elmondta, a fertőzőosztályon a hatvanöt ágyból ötvenötnötnél van oxigénpótlási lehetőség, itt nagyon sok beteg szorul oxigénellátásra, a tartályokat két-három naponta kell feltölteni, ami azért jelenthet gondot, mert a környező megyék kórházai is ugyanebben a helyzetben vannak, és kérdés, az érintett cég meddig tudja tartani az ütemet a beszállításban.

A mondottakat András-Nagy Róbert menedzser kiegészítette azzal, hogy míg a járvány előtti időszakban a kórház napi átlag oxigénfogyasztása 250 liter volt, jelenleg közel 800, októberben 25 ezer liter oxigén fogyott el a betegellátásban. A kórházban jelenleg ápolnak nyolc, dialízisre szoruló pácienst is, akiknek pozitív a koronavírustesztje, de nem mindenikük részesül az intézményen belül dialízis-kezelésben, mivel a városközpontban működő Avitum magán műveseközpont is felvállalta, hogy adott program szerint fogadja a koronavírusos beutalt pácienseket, akiket mentővel szállítanak a kórházból oda, majd dialízis után vissza a kórházba.

A gyanús eset kategóriában jelenleg tizenkét pácienst jegyeznek az e célból elkülönített részlegen, közülök kettő kilenc év alatti gyermek, két felnőttet az intenzív osztályon látnak el. November 4–12. között hetvenhét, fertőzéssel kapcsolatos kiutalás történt, ebben az időszakban tizenheten hunytak el a megyei kórházban koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható okok miatt. Az elhunytak közül a legfiatalabb egy ötvenhárom éves férfi volt, aki alkoholos májcirózisban szenvedett és gyomorvérzése volt, a legidősebb két nyolcvankilenc éves nő, társult betegségekkel. Szerdán egy szülést is jegyeztek a COVID-sebészeten, az újszülöttet császármetszéssel segítették világra.

Az intézményvezetők elmondták, a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában részt vevő alkalmazottak túlterheltek, emberfeletti munkát végeznek, de fontos, hogy a más osztályok is működjenek, az áthelyezések miatt ezek sem maradhatnak szakszemélyzet nélkül. Újságírói kérdésre a kórházmenedzser leszögezte, legalább kilencven-száz alkalmazottal kellene bővíteni a kórház jelenlegi egészségügyi személyzetét, orvosok, asszisztensek, kisegítők kellenének, negyven főre azonnal szükség lenne a COVID-ellátásban, ami egyre több osztályt érint.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2235
szavazógép
2020-11-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Sepsiszentgyörgy értékeit népszerűsíti Veszprém (Új fejezet a testvérvárosi együttműködésben)

Kulturális együttműködési megállapodást írt alá csütörtök délelőtt Sepsiszentgyörgy és Veszprém önkormányzata - az esemény egyben a két település testvérvárosi kapcsolatának harmincadik évfordulóját fémjelzi, s célja, hogy a megyeszékhely is részese legyen annak a programsorozatnak, melyet a 2023-ban az Európa Kulturális Főváros címet betöltő Veszprém dolgoz ki és valósít meg.
2020-11-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás