Mi, hol, mikor?

2020. november 13., péntek, Mi, hol, mikor?

Virtuális kerekasztal-beszélgetés
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesülete történetének első online eseménye a „virtuális nagyközönséget” célozza meg a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával.

A Jövőformáló tudomány. A tudomány a jövő szolgálatában címet viselő kerekasztal-beszélgetésen Székelyföldről származó, Amerikában élő kutatókkal: Balázsi Gábor biológussal (New York Állami Egyetem) és Darvas Tamás matematikussal (Marylandi Egyetem) beszélget Bíró Boróka Júlia, az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesületének elnöke. A beszélgetés során a következő témákat érintik: alap- és alkalmazott kutatások, mesterséges intelligencia, interdiszciplinaritás, multidiszciplinaritás, reál- és humán tudományok szerepe a jövőformálásban, kreativitás és tudományművelés, termékfejlesztés. A rendezvény mindenki számára nyitott, és online követhető november 14-én, szombaton 17 órától. További részletek a www.eme.ro oldalon, valamint az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesületének Facebook-oldalán.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni.

Színház
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház a Vstage felületén élőben közvetíti az Alexandru Dabija által rendezett Két élőhalott (Doi morți vii) című Vasile Alecsandri-komédiát. Az élő streamingfelületre belépési lehetőséget a iaBilet.ro-n lehet váltani, a színházszeretők, érdeklődők a meghirdetett időpontban a jegyen lévő kóddal léphetnek be a felületre és tekinthetik meg az előadást. A darab új változatának bemutatójára november 15-én, vasárnap 19 órakor kerül sor. Játsszák: Anca Pitaru, Claudia Ardelean, Elena Popa, Camelia Paraschiv, Mona Codreanu, Costi Apostol, Sebastian Marina, Daniel Rizea és Iulian Trăistaru. Az előadás megtekintéséhez jegyek kaphatóak a iaBilet.ro honlapon. A jegy ára 15 lej, melyhez hozzáadódik egy 3 lejes díj az online felületre való belépésért.

Hitvilág
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Ma a szokásos éjszakai virrasztás még a templomban lesz. A rendkívüli helyzet miatt a program így módosul: 18 órától szentmise, melyet követően kiteszik az oltáriszentséget és elkezdődik a szentség­imádás. Minden vasárnap és ünnepnap a 9 órai szentmisét élőben közvetítik. A hallgatáshoz a szentjozsef.katolikussepsi.ro honlapon megjelenő Élő adás ikonra kell kattintani, majd követni a megjelenő utasításokat.
ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁSI NAP lesz ma Imecsfalván, szombaton Esztelneken, hétfőn Szentkatolnán.
SZENT ERZSÉBET-GYŰJTÉS. Az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon minden évben jótékonysági célú gyűjtést szerveznek, amelyet a Caritas Catolica ellátásában levő szegények vagy betegek megsegítésére ajánlanak fel. A gyűjtést november 15-én, vasárnap szervezik meg, a vírusválság miatt kialakult nehéz helyzetre való tekintettel a Caritas vezetősége azonban úgy döntött, hogy idén a befolyt adományok a plébániai közösségekben maradnak, hogy azokat mindenhol a helyi rászorulók megsegítésére fordíthassák, és saját belátásuk szerint olyan személyekhez és családokhoz juttassák el, ahol a legnagyobb szükség van rá. Mindenki leadhatja adományát a saját templomában a vasárnapi misén vagy bármikor a hét folyamán a helyi plébániai közösségben. Adományokat ugyanakkor személyesen is beadhatják a Caritas Catolica pénztáránál hétköznapokon 9 és 13 óra között vagy banki átutalással.

Röviden
FOGADÓÓRÁK. A veszélyhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesternél kérnek meghallgatást, hívják a polgármesteri kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon. ♦ Minden csütörtökön 15 és 17 óra között Vargha Fruzsina alpolgármester válaszol a fiatalok kérdéseire a 0267 316 365-ös telefonszámon. ♦ A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége értesíti tagságát, valamint az érdekelteket, hogy a fogadóórák a régi program szerint, minden pénteken 10–12 óráig zajlanak.
POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon jelezhetők.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától naponta 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (telefon: 0367 800 011; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Bánki Donát utcai Salvia III. (0267 310 424); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 360 015); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszer­tár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a törvényszékkel szembeni Dr. Mester-Nagy fogászati rendelőben szomba­ton és vasárnap 11–13 óráig (0745 791 109), szombaton 13–15 óráig; a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-11-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-11-13: Sport - :

Pozitív teszteredmények a háromszéki csapatnál (Labdarúgás)

A Sepsi OSK labdarúgóklub csütörtökön hivatalos közösségi oldalán tette közzé, hogy a legutóbbi szűrés alkalmával három játékosnál és az egészségügyi stáb egyik tagjánál állapítottak meg koronavírus-fertőzést.