LabdarúgásEurópa-bajnoki résztvevő a magyar válogatott!

2020. november 13., péntek, Sport

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra, mivel a pótselejtező csütörtöki döntőjében a hajrában fordítva 2–1 arányban diadalmaskodott Izland felett a Puskás Arénában. A négy éve nyolcaddöntős magyar csapat története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságon a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

  • Fotók: MTI / Illyés Tibor
    Fotók: MTI / Illyés Tibor

A találkozó elején jobbára a vendégek vezettek támadásokat, az első védést is Gulácsi Péter mutatta be, szerencséjére Viktor Pálsson közelről éppen a kezébe fejelte a labdát egy szöglet után. Másodjára viszont hatalmasat hibázott a magyar kapus, aki szó szerint bevédte Gylfi Sigurdsson fogható szabadrúgását (0–1). Negyedóra elteltével felocsúdott a magyar csapat, a letámadás egyre jobban működött, így átvette a játék irányítását, de az első kaput eltaláló lövés az izlandi hálóőr ölébe hullott. Néhány perccel később Orbán fejese már jobban megdolgoztatta a kapust, aki azonban leért a rövid sarokra.

A szünetig hátralévő időben nem változott a játék képe, az izlandiak többnyire átengedték a területet és labdaszerzés utáni gyors ellenakciókra rendezkedtek be, így a magyarok lassú támadásépítéssel próbálkoztak. Mindkettőben volt veszély, egy ízben Botka Endre mentett az utolsó pillanatban, de a magyar kapusnak is voltak védései, míg az izlandi kapu előtt Sallai Roland és Holender Filip is ígéretes pozícióból lőhetett, de mindkét kísérletet könnyedén védte az izlandi hálóőr, Szoboszlai Dominik szabadrúgása pedig nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

Fordulás után a szigetországiak egyre kevésbé jutottak el Gulácsi kapujáig, így a magyarok egyértelmű mezőnyfölényben futballoztak, a vendégek stabil védelmét pedig Szoboszlai sarkazása bontotta meg, ám Szalai Attila lövését így is blokkolni tudták a védők. Ezt leszámítva viszont a támadásokból hiányoztak az ehhez hasonló váratlan megoldások, emiatt a magyar csapat hiába birtokolta sokkal többet a labdát, ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Ahogy telt az idő, úgy növekedett a nyomás az izlandi kapun, de a kulcspasszokba rendre hiba csúszott, így csupán az átlövési kísérletek jelentettek némi veszélyt.

 

Szoboszlai Dominik öröme a győztes gól után

 

Sokáig úgy tűnt, a hajrában sem sikerül felőrölni a vendégek védelmét, vagy rést találni rajta, mert a második félidőben komoly védésre sem volt szüksége az izlandi kapusnak, hogy megőrizze csapata számára a minimális előnyt. Csakhogy a 88. percben a csereként beállt Loic Négo talált a kapuba, majd a ráadás második percében Szoboszlai kapufás gólt lőtt, ezzel a hajrában váratlanul a maga javára fordította a sorsdöntő találkozót a magyar válogatott (2–1). A magyar csapat tagjai az üres lelátók ellenére mind a négy oldalra kirohantak „ünnepeltetni” magukat és még 15 perccel a lefújás után is a pályán énekeltek, táncoltak.

A magyarok legközelebb vasárnap lépnek pályára, 21.45-től Szerbia együttesét fogadják a Nemzetek Ligájában.

A négy pótselejtező döntőjével teljessé vált a 2021 nyarára halasztott, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság 24 csapatos mezőnye. A 12 társrendező közül kilenc kvalifikálta magát a tornára. A magyarok mellett a dánok, a hollandok, az angolok, a németek, az olaszok, az oroszok, a spanyolok és a skótok léphetnek pályára hazai közönség előtt, viszont az azeriek, az írek és a románok elszalasztották ezt a lehetőséget. Két újonc is lesz a kontinenstornán Finnország és Észak-Macedónia révén.

A 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokság csoportbeosztása: * A (Róma és Baku): Törökország, Olaszország, Wales, Svájc * B (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország * C (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia * D (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország * E (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia * F (München és Budapest): Magyarország, Németország, Franciaország, Portugália.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1169
szavazógép
2020-11-13: Közélet - :

Előmozdítani az erdélyi magyarság ügyeit (X)

Benkő Erika 1975-ben született Sepsiszentgyörgyön, egy nyolcéves kisfiú büszke édesanyja. Tanulmányait politológia szakon a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végezte, nemzetközi kommunikáció szakon mesterizett a brassói Transilvania Egyetemen. Mint fogalmaz, azért lépett közéleti pályára, mert úgy véli, hogy munkájával és elhivatottságával hozzá tud járulni az erdélyi magyarság ügyeinek előmozdításához. Tevékenysége szerteágazó: a Román Parlament európai ügyek, illetve emberjogi bizottságának tagjaként, valamint a diszkriminációellenes albizottság elnökeként dolgozik, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, az Esélyegyenlőségi Bizottság alelnökeként is aktív szerepet vállal, és ő vezeti a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot is. Mindezek közös nevezője a nyelvi, kisebbségi és közösségi jogok bővítése, azok védelme.
2020-11-13: Közélet - :

Koronavírus a szociális igazgatóságon

Több munkatárs is megfertőződött Sepsiszentgyörgy önkormányzatának szociális igazgatóságán, így korlátozzák az ügyfélfogadást – tájékoztatott pénteki közleményében a városháza.