Ismét a parlament előtt

2020. november 16., hétfő, Belföld

Visszaküldte a parlamentnek a gyermekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt pénteken Klaus Iohannis államfő.

  • Forrás: newsromania.ro
    Forrás: newsromania.ro

Közölte: a kormány a gyermekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között. Amennyiben gyakorlatba ültetnék a parlament által jóváhagyott 2020/14-es törvényt, a gyermekpénz kifizetésére elkülönítendő összeg 14 milliárd lejre rúgna – érvel Iohannis, aki leszögezi: a koronavírus-járvány előre nem látható anyagi erőfeszítésekre késztette az államot, és a törvény nem jelöli meg a megduplázott gyermekpénz kifizetéséhez szükséges pénzalapok forrását.

A jelentős pluszkiadás nemcsak magát a gyermekvédelmi rendszert veszélyeztetné, hanem a román állam működésének egészét is. A kormány azért élt a sürgősségi kormányrendelet eszközével, hogy megakadályozza azt, hogy egyes kategóriáktól meg kelljen vonni a törvény által biztosított jogokat – mutatott rá az államfő.

A kormány által javasolt megoldás – a gyermekpénz lépcsőzetes növelése – elutasításával a parlament akadályokat emelt a kormány azon erőfeszítései elé, hogy biztosítsa az állampolgárok védelméhez és a koronavírus-járvány kezeléséhez, a gazdasági következmények elhárításához szükséges összegeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2020-11-16: Emlékezet - :

A „kicsi Mikó” története

Az utóbbi években Kicsi Mikónak hívta Sepsiszentgyörgy lakossága a Csipike Napközi Otthon feletti épületrészt, mert a Mikó-kollégium kisdiákjai jártak oda. Idén a mikós elemi osztályok átköltöztek a Kós Károly tervezte Gábor Áron utcai épületbe, amely közel száz éve kapta a „Kicsi Mikó” becenevet a „Leánymikó” névvel együtt, mert kisebb volt, mint a Mikó főgimnáziumi épülete, és leányok számára épült. Sepsiszentgyörgyön sokan ismerik a Leányiskola 1927-ben átadott székházának építéstörténetét, de mégis, úgy gondolom, szükséges ezt feleleveníteni, főleg a fiatalabb korosztályokhoz tartozók kedvéért.
2020-11-16: Belföld - :

Hírsaláta

VESZTEGZÁR NAGYSZEBENBEN. November 16-ától két hétre karantén alá vonják Nagyszebent – közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.