MarosvásárhelyFelavatták Bethlen Gábor szobrát

2020. november 16., hétfő, Belföld

Születésének 440. évfordulóján felavatták Bethlen Gábor, Erdély fejedelme egész alakos szobrát Marosvásárhelyen tegnap délután. A fejedelmet Harmath István szobrászművész mintázta meg, a bronzból készült szobrot Sánta Csaba szobrászművész műhelyében öntötték.

  • Leleplezik a szobrot. Fotó: MTI / Kis Gábor
    Leleplezik a szobrot. Fotó: MTI / Kis Gábor

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében megemlítette: ha Bethlen Gábor fejedelemsége első éve után meghalt volna, ma a magyar történelem egyik legsötétebb alakjaként tartanák számon, hiszen erdélyi katonákkal ostromoltatta meg az erdélyi katonák által védett Lippa és Solymos várát, hogy e várakat elfoglalva visszaadja a töröknek. „Fejedelemségének tizenhat esztendeje azonban magyarázatot ad korábbi taktikus lépéseire. A romlás, pusztulás, kegyetlenség és törvénytelenség időszaka után Erdélyre a felvirágzás köszöntött: visszaszerzett tekintély, stabil bel- és külpolitika, gazdasági megerősödés, a művészetek virágkora” – idézte a fejedelem nagyságát a politikus. Megemlítette: Bethlen Gábor születésnapját öt évvel ezelőtt a Magyar Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében Bethlen Gábornak azt a felismerését emelte ki, hogy egy nép akkor építkezhet, ha megteremti a békét. Ha erejét, energiáit, az emberi életeket nem a háborúskodásra, a pusztításra áldozza, hanem az alkotásra figyel. „Bethlen Gábor felismerése arról is szól, hogy a nagyhatalmak közé szorulva szövetségeseket kell találni, egyezséget kell kötni, partnerek után kell nézni, és ez mindig a közösség iránti elkötelezettségből kell hogy fakadjon, és a közösség érdekeinek érvényesítését kell hogy jelentse” – fogalmazott a politikus, aki a fejedelem szállóigévé lett mondatát idézve jelentette ki: „mindig meg kell tenni, amit lehet!”

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere felidézte: több mint négy éve határozott a marosvásárhelyi városi tanács a szobor felállításáról, a leváltott városvezetés gáncsoskodása miatt azonban csak most lehetett a határozatot valóra váltani. Megemlítette: Bethlen Gábor kétszeresen is rászolgált arra, hogy a szobra Marosvásárhely főterén álljon. Ő a város atyja és keresztapja is, hiszen a szabad királyi várossá való nyilvánítás mellett ő nevezte először a mai nevén a várost, és ő indította el Marosvásárhelyt azon az úton, amelyre a lakói ma is büszkék lehetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1977
szavazógép
2020-11-16: Belföld - :

Hírsaláta

VESZTEGZÁR NAGYSZEBENBEN. November 16-ától két hétre karantén alá vonják Nagyszebent – közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.
2020-11-16: Világfigyelő - :

Búcsút vettek Szőcs Gézától

Családja, pályatársai, tisztelői vettek végső búcsút az életének 68. évében november 5-én Budapesten elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi költőtől, korábbi kulturális államtitkártól, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kulturális főtanácsadójától szombaton a piliscsabai temetőben.