Maia Sandu lett a Moldovai Köztársaság új államfője

2020. november 17., kedd, Világfigyelő

Maia Sandu, az ellenzéki Akció és Szolidaritás Párt (PAS) jelöltje nyerte meg a moldovai elnökválasztás második fordulóját. A chișinăui központi választási bizottság (CEC) által összesített, tegnap közzétett végleges adatok szerint ő kapta a voksok 57,7 százalékát, míg a függetlenként induló jelenlegi államfő, Igor Dodon a voksok 42,2 százalékát szerezte meg. Sandu, aki a két héttel korábbi első fordulóban is már az élen végzett – akkor a külföldön élő moldovaiak szavazatainak több mint 70 százalékát begyűjtve –, az első nő lesz a Moldovai Köztársaság államfői tisztségében.

  • Maia Sandu. Fotó: EPA / STRINGER
    Maia Sandu. Fotó: EPA / STRINGER

A 48 éves győztes politikus már néhány órával korábban köszönetet mondott minden hazai és külföldi szavazónak, amiért a koronavírus-járvány, a visszataszító választási kampány és a sok helyütt nehézségekbe ütköző voksolás ellenére is példátlan számban éltek szavazati jogukkal, megmutatva, hogy hazájuk sorsa nem közömbös számukra. Sandu ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az elkövetkező órákban komoly feszültségekre kell számítani, ezért arra szólította fel a rendőrséget és a választási hatóságokat, hogy teljesítsék a kötelességüket és ne engedjenek meg semmilyen csalást a szavazatok számlálásában. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy maradjanak éberek és őrizzék meg hidegvérüket.

A hivatalban lévő Igor Dodon a már sejthető veresége ellenére meglehetősen optimistának mondta magát, kijelentve, hogy a saját előrejelzések szerint belföldön megnyerné a választást. Hozzátette ugyanakkor, hogy felkészült a vereségre, mert a moldovai diaszpóra szavazatai egyértelműen befolyásolják a választási eredményt. Sanduhoz hasonlóan ő is nyugalomra intette a híveit. „Mindent el fogunk követni, hogy ne engedjünk meg (valamiféle) destabilizációt” – tette hozzá.

A chișinăui Európai Politika és Reformok Intézetének igazgatója, Iulian Groza az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Maia Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás egyértelmű csökkenésére utal. Szerinte Sandu, aki 2010 és 2012 között a Világbanknál dolgozott tanácsadóként, elő fogja mozdítani a reformokat és képes lesz a nemzeti érdekek védelmére, párbeszédet folytatva Oroszországgal.

Oroszország, amely idén már tiltakozó mozgalmakkal szembesült a befolyási övezetéhez tartozónak tekintett Fehéroroszországban és Kirgizisztánban is, a moldovai elnökválasztási kampányban nyíltan a hivatalban lévő Dodont támogatta. Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt a Kremlben és pénzügyi segítséget ígért Moldovának, amelynek mezőgazdaságát idén súlyosan visszavetette a szárazság. Az orosz vezetés emellett azzal vádolta Washingtont, hogy forradalmi forgatókönyvet írt novemberre Moldova számára, ahol már korábban is volt példa a választások eredményének kétségbe vonására.

A román államfő, a miniszterelnök és a bukaresti politikai pártok vezetői is gratuláltak hétfőn az Európa-barát Maia Sandunak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 457
szavazógép
2020-11-17: Világfigyelő - :

Vétózott Magyarország és Lengyelország (Európai költségvetés)

Magyarország és Lengyelország nem szavazza meg a 2021-ben kezdődő hétéves uniós keretköltségvetést és a helyreállítási alapot, mert a jogállamisági feltételekhez kötik az uniós pénzek kifizetését – derül ki a tegnapi budapesti és varsói nyilatkozatokból. Estére ígéretük valósággá vált.
2020-11-17: Világfigyelő - :

Szomorú rekord Magyarországon

Az elmúlt 24 órában 6495 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 961 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.