Infláció, külföldi tőkeberuházás

2020. november 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Román Nemzeti Bank lefelé módosította az inflációs előrejelzését, így az idei év végére 2,1 százalékos fogyasztói árindexszel számol, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb a korábban közölt értéknél.

  • Fotó: Economica.net
    Fotó: Economica.net

A jegybank legutóbb augusztusban közölt előrejelzést, akkor az idei év végére 2,7 százalékos inflációt valószínűsített. A jegybank igazgatótanácsa legutóbbi monetáris politikai ülésén úgy döntött, hogy változatlanul 1,5 százalék marad a hazai alapkamat, ami történelmi mélypont. A Román Nemzeti Bank ugyanakkor közölte, hogy az idei első három negyedévben a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke 1,940 milliárd euró volt, ami 56,6 százalékos csökkenés a tavaly jegyzett 4,471 milliárd euróhoz mérten.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Átütemezés

Az adófizetők december 15-ig (jogvesztő határidő) kérhetik az állami költségvetésbe befizetendő adók átütemezését – közli a központi adóhatóság.
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Növekvő építőipar

Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,6 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.