OlaszországMár tavaly ősszel megjelent a koronavírus?

2020. november 18., szerda, Világfigyelő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelen volt Olaszországban.

A milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki. Olaszországban az első igazolt COVID-19 beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

A Sienai Egyetem szakemberei további antitestvizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében, és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitesteredmények 2019. október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg – közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reuters brit hírügynökséggel. „A fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek voltak” – magyarázta Apolone. Ez azt jelenti, hogy az új koronavírus a lakosság körében hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet, és nem azért, hogy eltűnjön, hanem azért, hogy fellobbanjon – tette hozzá.

A WHO hétfőn közölte, kapcsolatba lép a tanulmány szerzőivel, hogy „megvitassák és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat és igazolják az eredményeket”.

Olasz kutatók tavasszal szenny­vízmintákat vizsgálva az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban. A mintákat 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtötték be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból. Eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen volt a SARS-CoV-2 vírus.

Olasz orvosok már márciusban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, és számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 457
szavazógép
2020-11-18: Világfigyelő - :

Háborgások a magyar–lengyel vétó miatt

Magyarországnak és Lengyelországnak el kell állnia vétójogától az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere tegnap.
2020-11-18: Máról holnapra - Nagy D. István:

Reformok rákmódra

Amint az sajnos várható volt, igen kevés időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a legfrissebb egészségügyi rendszerbeli tragédiát, a karácsonkői kórház intenzív osztályán történt, eddig több mint tíz áldozatot követelő tízesetet követően a szaktárca megtalálja a bölcsek kövét, mely megoldja mindazokat a problémákat, melyek ehhez hasonló esetekhez vezetnek, vezettek.