Az élénk színű nyirokgomba

2020. november 19., csütörtök, Család

Az élénk színű nyirokgomba (Camarophyllus v. Hygrocybe pratensis, németül, szászul: Schwämchen, egyik román népi neve: bălușca câmpului) füves helyeken és nyíltabb lomberdőben terem júliustól akár decemberig. Ehető, ízletes gombaféle. A kalap átmérője 3–7 cm, lemezei lefutók, ritkák, a kalapéval megegyező színűek vagy világosabbak. Tönkje 4–8 cm hosszú, 1–1,5 cm vastag, hengeres vagy lefelé keskenyedő, szálas, a kalaphoz hasonló, világos a színe. Húsa puha, vizenyős, okkeres színű. Jellegzetes színe, alakja és élőhelye együtt jóformán összetéveszthetetlenné teszi.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Egyik kedvencem ez a mezei rókának is nevezhető, többnyire kis és közepes termetű gomba, melynek különlegességét ugyancsak növeli szememben, hogy máig nem találtam rá magyar népi elnevezésére. Furcsa, hogy mi nem tartjuk számon, pedig a nálunk általában kevesebb gombát ismerő erdélyi népek megnevezik (igaz, körükben is alig fordul elő adat róla). Előkerült (általam feljegyzett) szász neve a Barcaságból, román neve szintén, annak eredete azonban bizonytalan, 1959-ben megjelent könyv jelzi, de a gyűjtés helyére való utalás nélkül.

Gombászegyesületünk névadója, Lász­ló Kálmán a 60-as, 70-es években a brassói meg a sepsiszentgyörgyi piacon megfigyelte, összeírta, hogy milyen gombákat árusítanak. Csak Brassóban árulták az élénk színű nyirokgombát, mely hegyi legelőinken elég gyakori. Megjegyzi a jeles gombász, hogy többféle gomba kerül (köztük sajnos mérgezőek is!) a brassói piacra, mint a szentgyörgyire. Hát ebben bizony történt változás, mert jó ideje Brassóban egyáltalán nem vagy csak elvétve kerül gomba a piacra (főleg a 90-es évek második felében és a 2000-es évek elején követtem nyomon ezt), ott nem lévén megoldva még annyira sem a gombavizsgálat, mint minálunk.

Ha hoznak is jónak tartható törvényeket, bizony államunk, kormányunk azok betartásával több esetben adós marad. 2006 februárjától van gombatörvény, alkalmazni azonban azóta sem alkalmazzák, pedig sokaknak hasznára válhatna, még a politikusoknak is.

Sokféleképp megkészíthető kitűnő gomba, számos receptet ajánl Gombáskönyvében Veress Magda. Jól tartósíthatónak tartja az élénk színű nyirokgombát a székesfehérvári néhai Dravecz Tibor: A megtisztított, megmosott, feldarabolt gombát zsírral, étolajjal vagy vajjal, víz hozzáadása nélkül, de kellően megsózva pároljuk. Ezt a gombából kilépő víz elpárolgásáig, legalább 15 percig folytatjuk. Az így párolt gombát forrón üvegekbe tesszük, megfelelő zsiradékkal leöntjük, az üvegeket lezárjuk, és elvégezzük a hőkezelést.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2020-11-19: Család - :

Vándorúton félelmek nélkül

A maradandó fiatalság ideája, a hosszú élet titka mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az emberiség átlagéletkora is egyre magasabb. A kérdés: ha mennyiségben igen, de minőségben is többek lettek az éveink?
2020-11-19: Család - :

Gyermekeink