Dráguló élelmiszerek

2020. november 19., csütörtök, Család

Október volt zsinórban az ötödik hónap, amikor emelkedett az élelmiszerek világpiaci ára – tájékoztatott a Reuters az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) november 5-i jelentésére hivatkozva.

  • Fotó: kulturparablog.hu
    Fotó: kulturparablog.hu

A FAO havonta közzéteszi saját élelmiszerár-indexét, amely a gabona, a növényi olajok, a tejtermékek, a húsfélék és a cukor nemzetközi árának alakulását veszi figyelembe. 2020 októberében 100,9 pontra nőtt ez az árindex a szeptemberben jegyzett 97,8 pontról.

A FAO szerint a gabona árindexe szeptemberhez viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt októberben, a tavalyi év októberéhez képest pedig 16,5 százalékkal emelkedett. „Ez elsősorban a búza árának emelkedésével magyarázható, ami az exporthajlandóság csökkenésének, az argentínai körülményeknek, valamint az európai, észak-amerikai és fekete-tengeri térségekben az őszibúza-vetéseket sújtó szárazságnak tudható be” – mutat rá a FAO.

A cukor árindexe 7,6 százalékkal emelkedett szeptemberhez mérten, éves összevetésben pedig 9,3 százalékkal nőtt. Ezt az ármozgást főleg az befolyásolja, hogy a világ két legnagyobb cukortermelő országában – Brazíliában és Indiában – a termés visszaesésével számolnak.

A tejtermékek árindexe 2,2 százalékkal nőtt a múlt hónaphoz képest, miután minden, ebbe a csoportba tartozó termék drágult – a legnagyobb mértékben a sajtfélék. A növényi olajok árindexe 1,8 százalékkal emelkedett, főleg a pálmaolaj és a szójaolaj drágulása miatt.

A húsfélék árindexe viszont 0,5 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest. Az év eleje óta ez a kilencedik hónap, amikor ezen a területen az árindex mérséklődése figyelhető meg. A FAO szerint ez a sertéshús árának csökkenésével magyarázható, miután a sertéspestis miatt Kína felfüggesztette a német sertéshús importját. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 574
szavazógép
2020-11-19: Család - :

Gyermekeink

2020-11-19: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Hol hit és szeretet... (Hétköznapok járványidőben egy nagycsaládban)

Az idén huszonkettedik házassági évfordulójukat ünneplő Tölgyesi házaspárral, Rikával és Istvánnal annak kapcsán beszélgettem, hogy négygyermekes családként hogyan élték, élik meg a járványhelyzettel járó korlátozásokat, a mindennapokat, milyen kihívásokkal néznek szembe. A kezdeményezésükre alakult négy évvel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián a barkácsoló hittanóra óvodás- és kisiskolás korú gyermekek részére, mivel legkisebb fiuk, Márk révén szükségét érezték bekapcsolódni a plébániai ifjúság nevelésébe. Beiratkoztak a Gyulafehérvári Főegyházmegye által indított plébániaimunkatárs-képzésre is, hogy szakmai tudásuk jobban megalapozott legyen. Életük állandó mozgásban van gyermekeik sokoldalú tevékenysége által is. Kristóf 19, Erik 18, Karola 15, Márk 8 éves. A három nagyobb gyerek tavaly a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség által szervezett Resurrexit – ifjúsági együttesek találkozójára alapította a K-Egy (Krisztussal Egységben) zenekart, amelyhez barátok is csatlakoztak. Azóta több helyre is hívták őket zenei szolgálatot végezni lelki napokon és ifjúsági találkozókon.