Létfontosságú híd a bitaiaknak

2020. november 20., péntek, Közélet

Új híd épül a Feketeügyön, Bita bejáratánál, melyen kétsávos út halad majd át, és mindkét oldalon járdát is kialakítanak. Az építkezést az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) keretében finanszírozzák, a beruházás értéke mintegy hárommillió lej. A hídépítés egy 11 millió lejes csomag része, sor kerül a bitai letérő és az iskola közötti szakasz leaszfaltozására is, Szacsván pedig négy kilométernyi út kap új burkolatot – mondta el érdeklődésünkre Dombora Lehel, Réty község polgármestere.

  • A mederbe fúrt lyukakba építik be a tartóoszlopokat. A szerző felvétele
    A mederbe fúrt lyukakba építik be a tartóoszlopokat. A szerző felvétele

A híd alapját nyolc darab, huszonhét méteres gerenda képezi, ezeket betonoszlopok tartják, melyeket mélyen a mederbe fúrtak – magyarázta az épp zajló munkálatot Dombora Lehel. „A híd létfontosságú a helybéliek számára, Bita nehezen megközelíthető település, ha nincs híd a Feketeügyön át, akkor csak mezei utakon lehet eljutni a faluba, Réty, Várhegy, Maksa irányából. Hidat nem mindennap épít egy közösség, ritka alkalom. Ilyen nagy munkára talán százévente van lehetőség. Szinte történelmi eseménynek mondanám a hídépítést” – értékelte.

Azt is elmondta, a gazdák szempontjából is fontos a híd. Sok tehenet tartanak a kis faluban, ha nincs híd, a tejes autó nem tudja elszállítani a megtermelt tejet, de más termékeket sem lehet értékesíteni – fogalmazott az elöljáró.

A Bitára vezető utat gyakran elöntötte a Feketeügy. Most meg fogják emelni, alatta betoncsövekből átereszeket alakítanak ki, ezeken keresztül folyhat tovább áradáskor a víz.

A hídépítés engedélye 2022-ig szól, a kivitelezővel kötött szerződés 2021 végéig érvényes, hosszabbítási lehetőséggel. Igazából jövő év vége a kitűzött határidő a híd megépítésére – mondta Dombora Lehel.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1142
szavazógép
2020-11-20: Máról holnapra - Mózes László:

A központosítás bűvöletében

Annyira befészkelte magát a politikai vezetők többségének tudatába a központosítás ideológiája, hogy e pillanatban bizonytalan, hogy valaha is megszabadulnának eme pártállami és szekusdiktatúrából származó örökségtől.
2020-11-20: Közélet - Hecser László:

Vadak tettek kárt a juhállományban Vargyason

Tíz nap alatt három medve- és farkastámadást szenvedett el egy vargyasi pásztor. November 7-én, 15-én és 16-án harmincnál több juh veszett oda és több kényszervágásra került.