Harmincéves a Háromszék TáncegyüttesKötetben egy évtized lenyomata

2020. november 22., vasárnap, Közélet

Fekete Réka újságíró, lapunk munkatársa Táncösvényeken című kötetét mutatták be pénteken este a Háromszék Táncegyüttes (HTE) Facebook-oldalán közzétett beszélgetésen. A szerző az együttes elmúlt évtizedét összegezte, az album jellegű könyvben látható fényképanyagot pedig Ferencz Csaba újságíró, lapunk munkatársa válogatta.

  • Deák Gyula, Ferencz Csaba, Fekete Réka, Prezsmer Boglárka és Ivácson László a Táncösvényeken című könyv bemutatóján. Fotó: Ürmösi Levente Mihály
    Deák Gyula, Ferencz Csaba, Fekete Réka, Prezsmer Boglárka és Ivácson László a Táncösvényeken című könyv bemutatóján. Fotó: Ürmösi Levente Mihály

A beszélgetést irányító Prezsmer Boglárka dramaturg elmondta, a nagyon gazdag és nagyon igényes kiadvány a HTE utolsó évtizedét mutatja be, „emléknyomok” – a szöveg mellett képanyag, egy-egy előadás plakátja, stábja – segítségével, a szerző áttekinti az előadásokat, illetve szakvéleményezi azokat. Deák Gyula, a HTE igazgatója megjegyezte, Fekete Réka harminc éve hűségesen követi az együttes munkáját, nem csak látta az előadásokat, hanem írt is azokról. A Táncösvényeken „könyv is, album is”, rengeteg fényképpel illusztrált, s az a célja, hogy visszaidézze az előadásokat, azért, hogy tíz-húsz év múltán azok kevésbé kopjanak a nézők emlékezetében. Fontos, hogy ilyen formában is nyomuk maradjon – tette hozzá.

Fekete Réka elmondta, tizenévesként került a táncházmozgalomba, így már megmarad örök táncházasnak, kötetében pedig a gyökerekből táplálkozó és a kortársig eljutó HTE alkotásairól, előadásairól ír. E könyv előzménye a 2010-ben megjelent Táncbeszéd, s míg abban az emberekre helyezte a fő hangsúlyt, a mostani kiadványban az együttes vezetőivel, rendezőkkel, koreográfusokkal készített interjúk olvashatóak, majd az elmúlt tíz év tizenkilenc előadását tekinti át remek fotográfiák segítségével. A fényképeket Ádám Gyula, Albert Levente, Barabás Zsolt, Henning János, Kátai Jocó, Toró Attila és Vargyasi Levente készítették, előadásonként 4-5 fotó látható, melyeken előtérbe kerülnek a táncosok. Ferencz Csaba arról beszélt, hogy mintegy ezer, kiváló kép közül kellett válogatnia, ez egyszerre volt nagyon könnyű és nagyon nehéz. Több ez a könyv, mint az együttes története, a fotókon is látszik, hogy az elmúlt tíz évben mennyire erősödött az előadások látvány- és képi világa, tette hozzá.

Ivácson László, a HTE művészeti vezetője kifejtette, a harminc év során hűségesek maradtak „hármas útjukhoz”, azaz fontosnak tartják a tiszta forrást, másrészt táncszínházi előadásokat készítenek, harmadrészt pedig „aranybányára” leltek a gyermekelőadások világában. Ezt a hármas utat a továbbiakban is megtartják, de gazdagítanák is egyben, tette hozzá. Felidézte, hogy az elmúlt tíz év első felében az együttesnek még mindig nem volt székháza, több táncosuk elment, mert munkájukból nem tudtak megélni – „zsíros kenyéren éltünk” –, váltaniuk kellett. Ám a mai tánckar már teljesen más, mint ami a kilencvenes években volt, úgy érzi, egy-egy fiatal táncos nagyon tehetséges, erős és képzett a tánckarunk, tette hozzá Ivácson. Megjegyezte azt is, azért, hogy tudják, hol tartanak, számukra nagyon fontos a közönség és a szakma visszajelzése, ugyanakkor a rendkívüli képességű táncosoknak köszönhetően szerinte elérkezett a változtatás, a műfajok ötvözésének ideje.

Fekete Réka közölte, az előadásokról szóló írásai korábban megjelentek a Háromszék napilapban, s kötetében fontosnak tartja a harmadik fejezetet is, amely a HTE rendezvényeiről szól. Kitért az együttes „kisugárzására” is, ugyanis a HTE „nem csak egy előadásgyár és oktatóműhely, hanem egy fórum is”. Deák Gyula szerint az elmúlt tíz év arról is szól, hogy jó úton járnak, nagyon sok minden történt velük, életük részévé vált az is, hogy embereket, táncosokat neveljenek. Számukra az is fontos, hogy még ma is nyomon követhető Könczei Árpád munkamódszere, precizitása, hozzáállása. Ferencz Csaba végül hozzátette, az előadások értő közönséget neveltek ki, a HTE táncosai pedig a szó legnemesebb értelmében alkotóművészek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-11-21: Belföld - :

Sok az új fertőzött Háromszéken

legutóbbi tájékoztatás óta 9685 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, így a nyilvántartott fertőzöttek száma 412 808-ra emelkedett – közölte szombaton a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Akárcsak pénteken, összesen 160 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 9916-ra nőtt. Péntektől szombatig Háromszéken 109, Hargita megyében 46, Maros megyében pedig 230 új fertőzöttet jelentettek.
 
2020-11-22: Belföld - :

Székelyföldön kevés új fertőzöttet jelentettek

A legutóbbi tájékoztatás óta 5837 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 20 790 tesztet végeztek el – közölte vasárnap a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Összesen 131 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 10 047-re nőtt. Háromszéken a tegnap óta 27, Hargita megyében 24, Maros megyében pedig 203 új fertőzött került a nyilvántartásba. Hargita és Kovászna megye ezekkel a számokkal az új fertőzöttek listájának két legjobb helyezettje.