Sárga zónában Háromszék /FRISSÍTVE: Túlzsúfoltak a kórházak, nem lesz országos karantén/

2020. november 25., szerda, Belföld

Visszaesett három ezrelék alá Kovászna megyében a fertőzöttségi mutató, így Háromszék az alacsony fertőzöttségű megyék sorába került – de ez még csak mérsékelt optimizmusra adhat okot, hiszen továbbra is nagy a napi új esetszám (meghaladja az utóbbi két hét átlagát), és a súlyos esetek is tovább szaporodnak.

  • A Matei Balș intézetben az intenzív osztály kiköltözött a folyosóra
    A Matei Balș intézetben az intenzív osztály kiköltözött a folyosóra

A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) szerdai jelentése szerint a kedd délelőtt – szerda délelőtti időszakban 35 575 elvégzett teszt eredményeként 9739 új koronavírusos esetre derült fény, azaz a teszteltek több mint egynegyede fertőzött. Kovászna megyéből 55 új esetet jelentettek, ezzel az utóbbi 14 napban az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma 2,94 ezrelékre mérséklődött az előző napi 3,1 ezrelék után.

A gyógyultnak nyilvánítottak száma most először nagyon megközelítette az egy napi új esetek számát, a kedd délelőtt – szerda délelőtti időszakban 9697 páciens meggyógyulását közölte az SKT. Az áldozatok száma is kevesebb az egy nappal korábbinál, de még mindig meghaladja a napi elhalálozások kéthetes átlagát (156): a legfrissebb adatok szerint 168-an vesztették életüket, köztük háromszéki nincs, viszont egyre gyakoribb a fiatalabb korosztályok köréből kikerült áldozat: az elhunytak közül hárman a 30–39, négyen a 40–49, 17-en az 50–59, 38-an a 60–69, 49-en a 70–79, 57-en a 80 év fölöttiek kategóriájába tartoztak. A kórházban ápoltak száma több mint kétszázzal kevesebb az egy nappal korábbinál (13 402 a 13 667-hez képest), a súlyos esetek száma tovább emelkedik, igaz, az SKT szerdai jelentése csupán eggyel több (szám szerint 1205) intenzív osztályon kezelt betegről tájékoztat, mint egy nappal korábban.

 

Túlzsúfolt kórházak

A bukaresti Matei Bals kórház folyosóján és várótermében oxigénnel kezelt betegekről közölt felvételeket a Digi24 hírtelevízió. A képeken a kórház sürgősségi osztályának a folyosóján és várótermében székeken ülő koronavírusos betegek mellett oxigénpalackok láthatók, amelyekből csövek vezetnek a betegek arcára helyezett maszkokhoz. A hírtelevízió műsorvezetője elmondta: három héttel ezelőtt ő maga is ugyanebbe a kórházba került koronavírus-fertőzéssel, és kilenc órát kellett várakoznia, míg szabaddá vált egy ágy, és beutalhatták.

A kórház fertőzőosztályának az orvosa a hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: valamennyi bukaresti kórházban hasonló a helyzet. A koronavírusos betegeknek esetenként akár 24 órát is várniuk kell, míg találnak számukra helyet valamelyik bukaresti vagy környékbeli kórházban. És mivel a betegség a tüdőt támadja meg, és a betegek a legtöbb esetben oxigénhiányra, légszomjra panaszkodnak, már a beutalásuk előtt is oxigénmaszkkal próbálják segíteni a légzésüket.

A hírtelevízió egy olyan beteget is megszólaltatott, akit egy másik bukaresti kórház előtt felállított sátorban kezeltek közel két héten át. Elmondta, hogy az első két napban csak egy hordágy jutott neki fekvőhelyül, később került egy matrac is. Elismerte: azért maradt olyan hosszú ideig a fűtött sátorban, mert elutasította, hogy más megye kórházába vigyék kezelésre, és Bukarestben nem találtak helyet számára.

Eközben arról is hír érkezett, hogy tegnap elhunyt még egy beteg azok közül, akiket a Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán történt tűzeset miatt a leţcani-i mobil kórházba szállítottak. Az ide átszállított hat beteg közül már öten haltak meg, ezzel a Piatra Neamţ-i kórháztűz áldozatainak száma 15-re emelkedett.

 

Segítenek az egyetemisták

Kedden írták alá azoknak az önkéntes egyetemi hallgatóknak a szétosztására vonatkozó rendeleteket, akik elsőként jelentkeztek a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi személyzetet segítő munkára – közölte az országos katasztrófavédelem. Hat nap alatt már 1992 egyetemi hallgató jelentkezett, hogy önkéntesként csatlakozzon a koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi személyzethez, közülük 720 számára már kijelölték a munkavégzés helyét, 25 megyébe osztották szét őket. A közeljövőben további önkéntes egyetemi hallgatókat fognak kirendelni a covidos pácienseket kezelő kórházakhoz. Ezt a nemrégiben elfogadott 197-es sürgősségi kormányrendelet teszi lehetővé, amely révén az egészségügyi ellátás bizonyos kitételein módosítottak a COVID-19 világjárvány megfékezése érdekében.

 

Támogatás vendéglátósoknak

Ezen a héten vagy legkésőbb jövő héten tárgyalja a kormány annak a jogszabálytervezetnek első olvasatát, amely értelmében a vendéglátóipari vállalatok és az utazási irodák 20 százalékos támogatásban részesülnének az idén elszenvedett forgalomkiesés részleges fedezésére. A kormány a Facebookon tájékoztatott arról, hogy Ludovic Orban miniszterelnök és Virgil Popescu gazdasági miniszter a vendéglátóipari vállalatok képviselőivel tárgyalt szerdán arról, hogy milyen támogatási rendszert tud kidolgozni az állam az ágazat szereplői számára, amelyeknek súlyos jövedelemkiesést okozott a világjárvány.

A támogatási rendszer keretében a vendéglátóipari vállalatok idei forgalmában regisztrált veszteség (a 2019-es forgalom és a 2020-as forgalom közötti különbség) 20 százalékát téríti meg az állam a tervezet szerint. A támogatási rendszert az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A megbeszélésen szó esett a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak járó állami segély meghosszabbításáról és a rugalmas munkaidő bevezetésének módjairól is. Ludovic Orban úgy nyilatkozott: támogatja, hogy hat hónappal meghosszabbítsák az állami segély folyósítását azon alkalmazottak számára, akik a világjárvány miatt kényszerszabadságon vannak.

 

Előleg oltásra

Románia 12 058 345 euró előleget utalt át a koronavírus elleni oltásra – jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint egyebek mellett ezt is szolgálta a kormány által hétfőn jóváhagyott költségvetés-kiigazítás: lehetővé tette, hogy Románia átutalja a gyártók előfinanszírozására fordítandó előleget az Európai Bizottságnak. Ezzel Románia biztosítja, hogy a következő időszakban az elsők között férhet hozzá ehhez az oltóanyaghoz. Tehát minden egyéb információ hamis – szögezte le Florin Cîţu.

 

Nem minden maszk nyújt védelmet

Miközben az egyetlen vírus elleni védekezési lehetőség az arcmaszk viselése, kiderült: a kereskedelemben található maszkok mintegy fele nem véd a COVID ellen, közölte Virgil Popescu gazdasági miniszter az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság által végzett ellenőrzések eredményeire hivatkozva. A miniszter szerint a fogyasztóvédelem 18 millió lejre bírságolt meg különböző cégeket, amelyek ilyen, nem megfelelő maszkokat árusítottak. Rámutatott, hogy a nem megfelelő maszkok mindegyike importáru, emiatt azt tanácsolta a lakosságnak, hogy a román gyártású termékeket vásárolják, mivel azok mind ellenőrzött minőségűek, és a legjobbak a piacon található termékek közül. Jelenleg legalább 16 vállalat gyárt az országban maszkokat, és ezek a cégek képesek biztosítani a teljes fogyasztói szükségletet – tette hozzá. A miniszter felkérte ugyanakkor a viszonteladókat és a patikákat, hogy ne engedélyezzék többé a minőségileg nem megfelelő termékek forgalmazását, hozzátéve, a gazdasági tárca rendeletben fogja kötelezni a kereskedőket: tüntessék fel az érintett termékeken, hogy nem nyújtanak védelmet a koronavírus ellen.

 

Nem lesz országos karantén

Klaus Iohannis államfő nem tervezi az ország teljes lezárását kezdeményezni a december 6-án esedékes parlamenti választások után. Az államfő szerda esti sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozva, a hatóságoknak nem áll szándékukban országos karantént elrendelni a választások után, de továbbra is el fogják rendelni a zonális karantént ott, ahol a helyzet ezt megköveteli. Az államfő rámutatott, jelentést kért az Országos Közegészségügyi Intézettől a járványhelyzet alakulásáról a vesztegzár alá helyezett településeken, és a rendelkezésre álló adatok szerint november 20-ától csökkenő tendenciát mutat mind a heti új esetek száma, mind a napi új esetek átlaga, mind a pozitivitási ráta. „Ezek konkrét adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a hatóságok által hozott intézkedések helyesek voltak, és hogy a lakosság betartotta ezeket, ami optimizmusra ad okot. Ez egy kezdet, de még nem győztük le a vírust. Az intézkedések továbbra is hatályban maradnak” – fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-11-25: Közélet - Bokor Gábor:

Hangrobbanás okozhatott ijedséget /FRISSÍTVE: F16-os vadászrepülőgép okozta a hangrobbanást/

Rendkívül erős robbanás hangja okozott ijedséget megyeszerte szerda délelőtt – a zajt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen is jól lehetett hallani, de legerősebben Páké, Kovászna környékén, többen azt mesélték, hogy beleremegett a házuk, ablakaik. Szinte azonnal szárnyra kapott a hír, hogy Kovászna körzetében felrobbant egy „távirányított katonai repülőgép” – szerencsére, az állítás hamisnak bizonyult.
2020-11-25: Közélet - :

Hármas ütközés /FRISSÍTVE/

Összeütközött három gépkocsi szerda délután 4 órakor Sepsiszentgyörgy Kilyén felőli kijáratánál a Păiuș David úton.