Bántalmazás, kizsákmányolás

2020. november 26., csütörtök, Család

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, azóta ezt a gyermekek jogainak világnapjaként tartjuk számon, amikor kék színnel világítanak meg fontos középületeket, de különböző adatok nyilvánosságra hozásával is felhívják a figyelmet a gyermekjogok helyzetére.

  • Kék megvilágításban az elnöki palota. Fotó: unicef hu
    Kék megvilágításban az elnöki palota. Fotó: unicef hu

Romániában évente 16 ezer gyermek esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak, kizsákmányolásnak vagy az erőszak más formájának. A megbélyegzés, a diszkrimináció és a bántalmazás sajnos valós és súlyos problémák, melyeket nem lehet tolerálni. Kötelességünk tudatosítani a traumákat, amelyeken ezek a gyerekek átmennek, és minden eszközt fel kell használni, hogy a bántalmazást megakadályozzuk. A gyermeket nem szabad verni! – ezekről beszélt Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában Mădălina Turzával, az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság elnökével és Andreeas Novacovici-csal, az állami gondozott fiatalok tanácsának elnökével tartott világnapi találkozóját követően. Az államfő értékelte, hogy a civil szféra szorosan együttműködik az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatósággal.

„A román társadalom fejlődése nem lehet fenntartható fejlődés, ha nem ruházunk be az oktatásba, illetve a gyerekek és fiatalok jogainak védelmébe. Ez kell hogy legyen a megközelítés akkor is, amikor a finanszírozásról beszélünk. A gyerekek és a fiatalok védelmét biztosítani kell törvényileg is a bíróságokon. Mindenfajta bántalmazást és erőszakot szigorúan meg kell büntetni” – hangsúlyozta az államfő. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-11-26: Család - :

Mi minek minősül (Koronavírus-járvány)

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) november 19-én frissítette a COVID-19-cel kapcsolatos esetmeghatározásokat. Ezek szerint:
Fertőzésgyanúsnak minősül
2020-11-26: Vélemény - :

Lélekápolás online térben, avagy az online vallásóra áldásai (Református Hírnök)

Megváltozott a világ. Nagy bizonytalanságban élünk. Csak a Jóisten tudja, hogy mi lesz ebből. Ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallunk nap mint nap a környezetünkben, de gyakran mi is ehhez hasonló gondolatokkal küzdünk.