Mi, hol, mikor?

2020. november 27., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
HÁLÓZATI KIÁLLÍTÁS. November folyamán a Magyar Tudomány Ünnepével összehangoltan a Sapientia EMTE – Kolozsvári Kar Tudományos Diákköri Konferenciát szervezett minden karon. Ennek záróakkordjaként Barabási Albert László kutatócsoportját kérték meg, hogy online elő­adáson mutassák be az októberben megnyílt Rejtett mintázatok.

A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítást. Az elő­adást az egyetem Facebook-oldalán lehet megtekinteni ma 18 órától. Az ingyenes, online esemény során Both Csaba fizikus, a Barabási Lab kutatóasszisztense mesél a kiállításról, bemutatva annak néhány részletét, végigvezetve a résztvevőket a tárlat bizonyos elemein.

BABAKIÁLLÍTÁS. A Mese és valóság című kiállítás Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt hétfőtől újra kinyit. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 16–18, pénteken 14–18 óráig, szombaton pedig előzetes egyeztetés alapján látogatható. A maszk viselete kötelező! Érdeklődni a 0751 233 763-as telefonon lehet.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni.

Következő lapszámunk december 2-án, szerdán jelenik meg.

Hitvilág
DÍJÁTADÁS. A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai új református templomban ma 15 órakor adják át az istentisztelet részeként az idén nyugdíjba vonult háromszéki pedagógusoknak a magyar kormány elismerését jelképező szolgálati emlékérmeket és dísz­okleveleket, az Apáczai-pályázatra beérkezett munkák szerzőinek a díjakat és okleveleket, a Mákvirág-, Kós Károly-és Bolyai-díjas diákoknak az emléklapot és emlékérmet.
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Ma 18 órától az elhunytakért végeznek közös szentmisét. Vasárnap, az új egyházi év kezdetén szentmisék 8.30-tól, 10.30-tól, 12 és 18 órától lesznek.
REFORMÁTUS BŰNBÁNATI ISTENTISZTELETEK zajlanak a szemerjai református templomban ma és szombaton 17 órától. A közösség igét hallgatva, imádkozva készül az adventi ünnepre a kimelegített templomban. Szeretettel várnak mindenkit.
AZ ADVENTI ZENÉS ÁHÍTATOK részeként a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban advent vasárnapján 18 órától Szőcs Botond zongoraművész tart audíciót.
FELKÉSZÜLÉS AZ ADVENTBEN. Adventi várakozások Izajással címmel hétfő estéken a Szociális Testvérek Társasága online sorozatot kínál fel azoknak, akik nem idegenkednek attól, hogy az online térben találkozzanak, illetve az online munka során túlságosan igénybe vett látásukat/tekintetüket szeretnék kicsit mélyebbre, más irányba fordítani. Egy alkalom felépítése: rövid bejelentkezés, a téma bemutatása, ima egy képpel – ebben 20 perc csend – megosztás, záró ima. A témák egymásra épülnek, ezért kívánatos a folyamatos részvétel. Az első alkalommal ismertetett útmutatások nem hangzanak el minden alkalommal. Az imaalkalmakat Farmati Anna, Gábor Csilla és Homa Ildikó testvér vezeti, a találkozások a jelentkezést követően zárt csoportokban, zoomon történnek.Jelentkezni advent I. vasárnapjáig, november 29-én déli 12 óráig lehet. További információk a romkat.ro/esemenytar oldalon.

Előjegyzéses könyvkölcsönzés
A Sepsiszentgyörgyön meghosszabbított, vörös forgatókönyv szerinti járványügyi szabályozások értelmében a Bod Péter Megyei Könyvtár zárva tart. A korlátozás feloldásáig kizárólag előzetes kérés és előjegyzés alapján kölcsönöznek továbbra is könyveket, az igényelt kötetek a könyvtár kertjében vehetők át. A telefonos igényléseket kedden 9–17, szerdától péntekig 9–15 óráig fogadják. Telefon: 0267 312 133. E-mail: kolcsonzo@kmkt.ro. Katalógus: online.kmkt.ro.
Bővítették a könyvtári szolgáltatások körét, az olvasóknak lehetőségük van online bejelentkezni könyvtári fiókjukba és a hosszabbításokat, könyvigényléseket ott elvégezni. A bejelentkezés útmutatója a honlapon a kmkt.ro/Szolgáltatások/Online bejelentkezés menüpontban érhető el. Ebben a rendhagyó időszakban továbbra sem számítanak késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumokra.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Dobollópatakon szerdán 8.30–16.30-ig szünetel az áramszolgáltatás.
HULLADÉKSZÁLLÍTÁS. A Tega tájékoztatja ügyfeleit, hogy a hulladékszállítás november 30-án és december 1-jén is a szokott program szerint zajlik. A piac is szokásos nyitvatartási rend szerint várja a vásárlókat, irodai ügyfélfogadás azonban csak szerdától, december 2-tól lesz újra.
FOGADÓÓRÁK. A veszélyhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesternél kérnek meghallgatást, hívják a polgármesteri kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon.
PoLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (a Sugás Áruházban, telefon: 0367 802 977; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az Oltmező úti Sensiblu 2. (a Kauflandban, telefon: 0267 708 015); Kézdivásárhelyen hétvégén a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 360 015); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465); szombaton 11–13 óráig a törvényszékkel szembeni Dr. Mester-Nagy fogászati rendelőben (0745 791 109), szombaton és vasárnap 14–19 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2228
szavazógép
2020-11-27: Történelmünk - :

Erdély Nagy-Romániában, 1918–19

Erdély huszadik századi történelmének alakulása – a társadalomtudományok egyik elterjedt, mai szakkifejezésével élve – a románok és magyarok közötti „nulla összegű játék” dinamikáját követte, ahol a megbékélés, a kompromisszum csaknem lehetetlen volt. A szemben álló felek teljes győzelemre törekedtek, és a győztes „mindent vitt”.
2020-11-26: Közélet - Nagy D. István:

Magyarázatot kérnek a hangrobbanásra

A védelmi miniszterhez fordult Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke magyarázatot kérve az ismeretlen eredetű, nagy robbanásra emlékeztető hang kapcsán, mely szerdán megyeszerte ijedséget okozott.