Kampányban az RMDSZÉlettel tölteni meg műemlékeinket

2020. november 27., péntek, Közélet

Ezernél több nagy műemlék szorul sürgős beavatkozásra, ezért országos műemlék-felújítási programot szeretne elindítani – mondta Hegedűs Csilla képviselőjelölt, az RMDSZ alelnöke tegnap Sepsiszentgyörgyön a vártemplomnál tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor megyeitanács-elnök, a háromszéki RMDSZ elnöke. Az eseményen szó esett a vártemplom felújításáról is.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Épített örökségünk ittlétünk legkézzelfoghatóbb bizonyítéka – jelentette ki Hegedűs Csilla, felidézve, hogy amikor Kelemen Hunor volt a művelődési miniszter, Románia évente 14 millió eurót fordított műemlékvédelemre. Ebből jutott a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, a Képtárnak, a csíkszeredai Mikó-várnak és több fontos erdélyi intézménynek, azóta azonban jóformán semmi nem történik e vonatkozásban, a román állam saját műemlékeire sem visel gondot, a magyar múltról tanúskodó épületekre pedig egyáltalán nem figyel. Ennek a nemtörődömségnek szeretne képviselőként véget vetni, ezért is tartja fontosnak a parlamenti jelenlétet – közölte Hegedűs Csilla, aki azt is elmondta: a vártemplom Sepsiszentgyörgy egyik legértékesebb és legcsodálatosabb épülete, amellyel ő gyermekként ismerkedett meg, legutóbb pedig másfél éve járt itt.

Akkor derült ki, hogy a református egyház európai uniós pályázatát elutasították, a fellebbezési lehetőséget pedig 2021-re tolták el, és még utána következett volna egy ki tudja, meddig húzódó per – emlékeztetett Antal Árpád polgármester. A gyülekezeti házban találkoztak Kató Béla református püspökkel, és megbeszélték, hogy nem várnak ennyit, hanem az egyház, a helyi és a megyei önkormányzat támogatásával elindítják a felújítást. Úgy is lett, azóta a város egymillió, a megye pedig kétmillió lejjel járult hozzá a munkálatokhoz, amelyek most is javában folynak, jövőre pedig befejeződnek.

Hegedűs Csilla országos műemlék-felújítási programot szeretne elindítani, becslése szerint ezernél több nagy műemlék szorul sürgős beavatkozásra, és ezt a román államnak kellene pénzelnie, nem csak az önkormányzatoknak vagy a magyar államnak. A műemlékvédelmi szakember a nagy léptékű, merész terveket hiányolja, és azt is, hogy a kreatív ágazatok sem kapnak semmilyen támogatást. Véleménye szerint a kreatív cégek létrehozását is ösztönözni kellene egy országos programmal, egészében véve pedig felelősségteljes hozzáállásra van szükség ahhoz, hogy az Erdélyben, Székelyföldön levő műemlék épületek megújuljanak és élettel teljenek meg.

A megyei tanács idén 1,5 millió lejt különített el az egyházak számára, s bár ezt a járvány miatt le kellett állítani, mert kellett a pénz a kórházak számára, jövőben is legalább ekkora kerettel támogatják működésüket – közölte Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Hozzátette: a műemlékek felújítására külön programot indítanak ott, ahol millió eurós nagyságrendű a beruházás. Így jövő évben támogatják a Szent Mihály-hegyi templom felújítását, az esztelneki ferences zárdáét, a kézdivásárhelyi minorita rendházét, a dálnoki református, a nagyajtai unitárius templomét és a sepsiszentgyörgyi vártelmplomét is. Tamás Sándor elmondta még, hogy jó volt az együttműködés Hegedűs Csillával akkor is, amikor a művelődési minisztérium államtitkára volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2234
szavazógép
2020-11-27: Máról holnapra - Mózes László:

Száz év magány

,,A Trianon utáni száz év magány korszaka véget ért. A magyarság számára vesztes huszadik század után, a huszonegyedik században a közép-európai népekkel való együttműködés útján, egy önbecsülését visszanyert, keresztény-nemzeti értékeit tisztelő és megőrző nemzet tagjaiként úgy határozunk, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz” – olvasható a tegnap tartott Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) zárónyilatkozatában. A Kárpát-medencei magyar szervezeteket tömörítő testület ülései kapcsán rendszerint a „máért a holnapért” szójáték jut eszünkbe, nem is alaptalanul, hiszen az 1999-ben létrehozott magyar–magyar fórum főként a jövő alakítását tűzte zászlajára.
2020-11-27: Kármentő - Kuti János:

Az utolsó száz méteren

Már csak pár nap van a december 6-i választásokig, és mindenki mindent bevet a győzelem érdekében. A parlamenti képviselők egy része azzal próbál népszerűséget szerezni, hogy mindenképp le akar mondani külön-nyugdíjáról, amit megszavazott magának.