Elfogadhatatlan az atrocitás Kárpátalján

2020. december 3., csütörtök, Világfigyelő

„Kárpátalján polgárháborús helyzetet alakított ki az ukrán hatalom. Gyalázatosnak tartjuk és mélységesen elítéljük, hogy az ukrán hatóságok fegyveres erővel rárontottak a kárpátaljai magyar közösség vezetőire és szervezeteire” – jelentették ki a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői tegnapi sajtóközleményükben.

Mint írták, november 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyveres kommandósai rontottak rá a kárpátaljai magyar szervezetekre: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházára, illetve Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakására. A felfegyverzett belügyi tisztviselők érvényes házkutatási paranccsal rendelkeztek, amelyet Ukrajna egy távoli megyéjében, Zaporizsjában állítottak ki november 23-án és szeparatizmus vádja alapján végezték a fegyveres akciót.

A képviselők rámutattak: a hétfői durva események annak az elfogadhatatlan folyamatnak a részét jelentik, melynek során az ukrán kormányzat már évek óta lábbal tiporja a nemzeti kisebbségi jogokat. Felhívták a figyelmet, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a magyar kormány előzőleg már az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban is tiltakozott, és előre jelezte, hogy azok a jogsértések, melyeket a nemzeti kisebbségek különböző hatóságoktól elszenvednek, durva következményekkel járhatnak. A fegyveres lerohanás mindezen atrocitások folytatása – vélekedtek.

A képviselők szerint a támadás politikai indíttatású, célja a megfélemlítés és nyomásgyakorlás volt. Az összehangolt, rajtaütésszerű akció a magyar kisebbség legitim szervezetei ellen – tették hozzá – a sztálini totalitárius rendszer módszereit idézik, ami megengedhetetlen egy jogállamban.

Elfogadhatatlan a politikai nyomásgyakorlás és a kárpátaljai magyar közösség, valamint a vezetőivel szembeni atrocitás Ukrajna részéről, ezért határozott állásfoglalásra és szankciók kilátásba helyezésére van szükség – jelentette ki Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva tegnap. A kárpátaljai magyar EP-képviselő hangsúlyozta, a politikai nyomásgyakorlás és az atrocitások eszközeinek használata megengedhetetlen egy Európai Unióba igyekvő társult ország részéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-12-03: Világfigyelő - :

Egy brüsszeli házibuli után lemondott Szájer József

Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében. A képviselő azután adta ki közleményét, hogy a belga sajtóban megjelent egy újsághír egy pénteki rendőrségi akcióról, melyben érintett volt egy EP-képviselő is. Szájer József lemondott európai parlamenti (EP-) képviselői tisztségéről is, a lemondás december 31-ével hatályos. A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben tudatta: szomorúan fogadta Szájer József döntését, ellenzéki politikusok viszont bírálták Szájert.
2020-12-03: Belföld - :

Az erdélyi magyarság jövője a tét (Szavazásra biztat Magyarország)

A december 6-i parlamenti választáson való részvételre buzdítja az erdélyi magyarságot, valamint a Románia területén kívül élő, szavazásra jogosult magyarokat közösségi oldalán tegnap közzétett videoüzenetében a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János úgy véli: szeptember 27-én a helyhatósági választások alkalmával az erdélyi magyarok már bizonyítottak, történelmi sikereket értek el a megyékben, városokban, kistelepüléseken, és arra kéri a magyarokat, hogy december 6-án újra menjenek el szavazni és voksukkal támogassák a magyar összefogás, az RMDSZ listáját, mert „az erdélyi magyarság jövője a tét”.