Mi, hol, mikor?

2020. december 8., kedd, Mi, hol, mikor?

Versajándék nagyszülőknek
A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő szolgálata Versajándék nagyszülőknek címmel tett közzé felhívást, amelyben arra buzdítja a gyermekeket, hogy tanuljanak meg egy szívhez szóló verset, amellyel köszönteni szeretnék nagyszüleiket.

A programba való jelentkezés három lépésből áll: meg kell tanulni egy verset, elkészíteni a videofelvételt és feltöltetni a https://www.facebook.com/diakoniagyereksegitok internetes közösségi oldalra és kitölteni a jelentkezési lapot a szervezet Facebook-oldalán. A programot három kategóriában hirdetik meg: elemis, gim­nazista és középiskolás erdélyi diákok számára. Jelentkezési határidő: december 24., csütörtök éjfél; eredményhirdetés december 28-án. A résztvevők között tíz ajándékcsomagot sorsolnak ki. (fekete)

Könyvputtony a könyvtárban
Közelednek az ünnepek, amikor általában több a szabad idő, és ennek egyik remek eltöltési módja az olvasás. Ebben az időszakban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár hangsúlyosan is olvasásra szeretne ösztönözni mindenkit Könyvputtony elnevezésű programjával: új, kiegészítő szolgáltatásként december 7-étől év végéig kilenc címből álló könyv­csomagot kölcsönöz bármilyen korosztályú olvasójának hosszabb határidővel, 2021. január 15-ig. A csomag átvehető a könyvtárnál előzetesen megegyezett időpontban, de Sepsiszentgyörgy területén vállalják a házhoz szállítást is kapuig, lépcsőházajtóig.
A „puttonyba” az érdekeltek kérhetnek konkrét címeket, vagy megadhatnak olvasmánytípusokat, témákat – ez esetben a könyvtárosok ajánlanak a hozzáférhető könyvekből. A kmkt.ro honlapról is elérhető a könyvtár katalógusa (online.kmkt.ro). A honlap Friss könyvek gombjára kattintva tematikus könyvajánlót találnak, emellett a Facebook-oldalon és a honlapon is közölnek olvasmányajánlókat régebbi és újabb könyveikről.
Jelentkezni, egyeztetni, illetve a program működésével kapcsolatos többi információt megtudakolni a kolcsonzo@kmkt.ro e-mail-címen vagy a 0267 312 133-as telefonon lehet hétköznaponként 9–15 óráig.

Színház
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház ma 19 órától Romacen. A boszorkányok ideje – Romacen. Vremea vrăjitoarei (rendező: Tina Turnheim); 10-én, csütörtökön 19 órától Az aranysárkány – Dragonul de aur (rendező: Catinca Drăgănescu) előadását játssza, mely ingyenesen követhető a színház Facebook-oldalán.

Képernyő
BRASSAÏ TV. Az RTT-n ma 8, kedden 22 órától; az Erdély TV-ben kedden 11.30-tól Lapszemle. Advent 2020: T. Fülöp Zsombor – kórusművek. SZÍNÉSZkép: Kilyén Ilka. Népdalok.  Elérhetőség a  brassaimagyaradas.ro; face­book.com/brassaitv honlapon.
RTV3. Ma 11 órától ismétlés: Múzeumcsinálók – a Csíki Székely Múzeum első kiállítása. * 51 éves a magyar adás – Galbács Pállal, az adás volt szerkesztőjével tavaly, a bukaresti Magyar adás ötvenedik évfordulója alkalmából beszélgettek a közszolgálati tévézés jelentőségéről, illetve annak nehézségeiről a különböző időszakokban. * Út, Igazság, Élet – Nem szívesen emlegetjük, de a hétköznapi életben lépten-nyomon találkozunk mosdatlan beszédű emberekkel, akik szitkozódásaik során Istent is bőségesen emlegetik. * Barcaföldvár – Brassótól nem messze található, mely hajdan az ide telepített német lovagrend egyik központja volt.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-PLÉBÁNIA. A sepsiszentgyörgyi Gyár utcai katolikus templomban ma 6 órától a gyermekeket is várják a hajnali misére, hogy ők is részesülhessenek az adventi várakozás szépségében és örömében. Mától szombatig 18 órától is vannak szentmisék. Ma az esti szentmise előtt, 17 órától csendes szentségimádást tartanak. • Bérmálást terveznek jövőre. Az előkészület első találkozója ma 19 órától lesz online. A bejelentkezéshez az adatlap átvehető az irodában, a kitöltendő űrlap pedig Facebook-oldalukon, illetve a krisztuskiraly.ro honlapon található.
SZENT JÓZSEF-PLÉBÁNIA. Ma a Szeplőtelen fogantatás ünnepe ülő ünnep a katolikus egyházban. Szentmisék 7, 9, 12 és 18 órától lesznek a sepsiszentgyörgyi belvárosi templomban.
DIAKÓNUSSZENTELÉS. Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának főünnepén Kovács Gergely érsek a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban diakónussá szenteli a csíkszentimrei Demeter István (Sepsiszentgyörgyön is szolgált) és László Zsolt, a ditrói Küsmődi Csongor Ignác, a segesvári Miklós Szilárd és a máréfalvi Olasz Béla akolitusokat. A ma 10 órától kezdődő szentmisét a templom.ro oldal élőben közvetíti.
SZENT ISTVÁN-PLÉBÁNIA. A kovásznai katolikus templomban ma 10.30-tól és 17 órától mutatnak be szentmisét.

Szónokverseny
A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel szónokversenyt hirdet középiskolás diákoknak, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségük iránt érzett szeretet és felelősségtudat megerősítése.
A Magyar Kultúra Napja a jelenlegi járványhelyzet ellenére is közös ünnepünk. A körülmények egyértelműen az online térbe irányítanak, abban pedig elsősorban a fiatalabb nemzedék mozog otthonosan. A szervezők kíváncsiak a mai fiatalok gondolataira, nemcsak a magyar nép zivataros századairól, de arról is, hogy balsorsként és/vagy víg esztendőként látják mindannyiunk közös jelenét, jövőjét, illetve a maguk és a magyar kultúra helyét a mai világban.
Követelmények, részvételi feltételek: legtöbb 5 perc terjedelmű, előre elkészített, videóra vett memorizált beszéd, amelyet legkésőbb 2021. január 14-ig várnak az acultcovasna@gmail.com e-mail-címre óriásfájlküldővel (wetransfer.com, myairbridge.com).
A versenyre két kategóriában lehet jelentkezni: 9–10. és 11–12. osztályok; kizárólag Kovászna megyei/megyében tanuló diákok jelentkezését várják; a szónoklat szerzője és előadója lehet két különböző személy is; részvételi díj, valamint tartalmi megkötés nincs. Díjak (könyvvásárlási utalványok): I. díj: 1000 lej értékben, II. díj: 700 lej értékben, III. díj: 500 lej értékben.
A nyertes szónoklatokat január 22-én, a Magyar Kultúra Napján gálaműsoron tervezik bemutatni. Amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti ennek megszervezését, a szónoklatokat a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook-oldalán vetítik le.

Segítség hátrányos helyzetű fiataloknak
Hatodik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a Jogosítvány a jövőhöz programot, amely a hajtási jogosítvány megszerzésének költségeit fedezi hátrányos helyzetű fiataloknak. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. január 23. A program öt kiírásában eddig 80 fiatalnak sikerült megszereznie a hajtási jogosítványt, 71 fiatal tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül. A programmal és a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztató a kozossegert.ro és a molromania.ro honlapon található.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. Uzonban ma 11–15 óráig a Híd és Sport utcában; ma 9–16 óráig Illyefalván az Olt folyón túli részen, Kilyén-Szotyor települések felől; december 10-én, csütörtökön Kézdivásárhely egész területén, illetve Kézdiszentléleken, Sárfalván, Szászfaluban, Nyujtódon 8–20 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani.
POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1376
szavazógép
2020-12-07: Közélet - Nagy D. István:

Sorsdöntő eredmény született (Háromszéki RMDSZ)

Az elmúlt harminc évben nem tapasztalt alacsony országos részvételi arányból fakadó hatalmas lehetőséget szalasztott el jelentős távolmaradásával az erdélyi magyar közösség, akár kétszámjegyűvé is válhatott volna a bukaresti törvényhozásbeli jelenlétünk, de ennek ellenére, nehezített terepen is sorsdöntő eredményt sikerült elérni – hangzott el hétfőn Sepsiszentgyörgyön Tamás Sándor és Antal Árpád választásértékelő sajtóértekezletén. Az RMDSZ megyei és sepsiszentgyörgyi elnökei összességében elégedetten nyilatkoztak a háromszéki eredményekről, de azt is egyértelműsítették: az elkövetkező négy évben alapos közösségépítésre van szükség.
2020-12-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás