KoronavírusA gyermekek védettebbek

2020. december 8., kedd, Magazin

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyermekeket a súlyos Covid-19-től – állapították meg ausztrál és svájci kutatók. Az új típusú koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a Melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Ar­chives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket a Covid-19 súlyossága és tünetei közötti, korral összefüggő okok feltárásról.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és az MCRI professzora emlékeztetett arra, hogy a légzőszervi vírusokkal ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körben. „Legtöbbjüknek nincsenek vagy csak enyhe tüneteik vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyermekeknél” – magyarázta.

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával, és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre – idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

„Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában, és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta.

A gyermekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest, és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyermekek szervezete kevésbé hajlamos az abnormális vérrögképzésre. Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával. A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok, mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina, amelyek erősíthetik az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között. A gyermekeknek erősebb a veleszületett immunválaszuk, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a „megtanított” immunitást, amely beindítja a veleszületett immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a „veleszületetett immunmemóriához”.

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyermekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta. Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összesége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását. Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyerekek rendszeresen kapnak D-vitamint – emlékeztetett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2020-12-08: Sport - :

Pérez győzött Bahreinben (Forma–1)

Sergio Pérez, a Racing Point versenyzője nyerte vasárnap Bahreinben a Szahíri Nagydíjat, amelyen a világbajnok Mercedes-istálló egyik versenyautója sem végzett az első három között. A 30 éves mexikói pilótának ez volt pályafutása 190. versenye és az első futamgyőzelme.
2020-12-08: Magazin - :

Vizeink drasztikus átalakulását bizonyítják az ökológusok

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység igen távoli élőhelyeken is kifejti hatását. Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai egy nemzetközi projekt keretében az Ighiel-tavat (Igeni-tó, a román nevű Ighiel település magyar megfelelője Igenpataka – szerk. megj.) vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy Románia legnagyobb karszttavában drasztikus átalakulás zajlott le az elmúlt évtizedekben, amelyben olyan távoli tényezők is szerepet játszottak, mint a légköri szennyezés, a közlekedés és a műtrágyahasználat.