Adakoznak a gazdák

2020. december 15., kedd, Gazdakör

Folytatódik a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében megszervezett adománygyűjtés. A felajánlott terményeket, készpénzt humanitárius tevékenységet folytató civil szervezeteknek, rászoruló családoknak juttatja el az SZGE.

Az elmúlt héten a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány által támogatott árkosi Irgalmasság Kismamaotthon lakói számára egy tonna burgonyát, egy mázsa kenyérlisztet szállított az SZGE. Az adományt a szervezet falugazdász-hálózata juttatta el a kismamaotthonba. A burgonyát Hodor János maksai gazda ajánlotta fel, a búzaliszt az egerpataki Módi Sándor molnár jóvoltából került az otthonba, aki a több háromszéki gazda által adományozott búzát őrölte meg bérmentve.

Pénteken az erdővidéki gazdák részéről ezerszáz kilogramm burgonyát, száz kiló búzát és kétszáz lej készpénzt adtak át a LAB Életmentő Kupakok Egyesületnek. Az adományt Becze István SZGE-elnök, Könczei Csaba, az egyesület alapító tagja, megválasztott parlamenti képviselő adta át. Nagy István falugazdász az átadáskor elmondta: nem nagyok az adományok, egyelőre a gazdák nincsenek hozzászokva az adományozáshoz, ilyen kezdeményezés még nem volt az erdővidéki mezőgazdászok körében, de örvendenek, mert ez is betölt egy kis részt a rászorulók megsegítésében. Az adományt Domokos Ibolya Betty, a LAB Barót vidéki önkéntese vette át. Elmondta, az adomány elosztásáról az egyesület közösségi oldalán fognak beszámolni, feltüntetnek minden támogatásban részesült családot, s bemutatta az egyesület munkásságát is. Betegeken, rászoruló családokon segítenek, főképp műanyag kupakokat gyűjtenek, ezeket eladják, a befolyt összegből segítik a bajban lévőket. Nyolcvan banit kapnak egy kiló kupakért, de a sok kicsi sokra megy, így számos rászorulón tudnak segíteni. Leukémiás gyerekeket, nehéz sorban lévő családokat, betegeket, gyerekotthonokat, árvaházakat, kórházakat támogatnak, a megye határain túl is.

Becze István az adomány mellett oklevelet is átadott a kedvezményezettnek. Mint mondta, Székelyföld három megyéjében próbálják összefogni a mezőgazdászokat, egyik programjuk a gazdák adományozásra való biztatását célozza. Az adományok révén a székelyföldi karitatív szervezeteket segítik, de juttatnak a szórványmagyarságban élő rászorulóknak is. Nagy a lépték, idén száz tonna adomány összegyűjtését és elosztását tűzték ki célul – emelte ki.  

Az SZGE-n kívül a gazdák egyénileg is adakoznak. Kovásznán Dancs Adorján juhtenyésztő, vállalkozó az elmúlt héten két sertést adományozott a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ lakói számára. A disznóvágás nagy élmény volt az otthonban élő gyerekeknek, akik nagy élvezettel vettek részt a feldolgozásban – monda Dancs. Öt éve adományoz sertést az otthonnak, mert látja, hogy ott embereket próbálnak nevelni. Ez nagy dolog a mai világban, ezért tartja fontosnak az otthon támogatását – húzta alá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2537
szavazógép
2020-12-14: Közélet - Szekeres Attila:

Házkutatás a volt parlamenti képviselőnél

Nagyszabású országos akciót szerveztek hétfőn reggel a bűnüldöző szervek. Ennek keretében Bukarestben és tizenhárom megyében összesen 144 házkutatást tartottak, köztük egy volt háromszéki parlamenti képviselőnél, akit a Digi24 az előpataki Octavian Goga személyében jelölt meg.
2020-12-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nő a vágott bárány ára

Folyamatosan emelkedik a vágott bárány ára. A nagy súlyú vágott bárány európai ára ebben a hónapban meghaladta a hat eurót. Tavaly decemberhez képest ez több mint tíz százalékos növekedést jelent. Novemberhez viszonyítva 2,5 százalékos a növekedés az Európai Bizottság adatai szerint.